Andries Knevel

Nieuws

02 januari 2018 door Rik Bokelman

Andries Knevel: "Geloof en wetenschap rijmen valt niet mee"

Andries Knevel vertelt in het AD hoe hij 2017 heeft beleefd. Het was voor hem het jaar waarin hij herstelde van een ernstige legionellabesmetting.

Aan zijn geloof heeft hij tijdens zijn donkerste momenten nooit getwijfeld, zo vertelt hij. "Als ik nu zou horen dat het niet goed gaat en dat ik in de komende dagen kan komen te overlijden, zou ik misschien anders reageren. Dat geloof van me deint mee op de koersen van de dag. Het is dynamisch, daarom is het ook zo mooi. Het leeft. En ja, het is ook iets dat soms kwijnt.''

Andries vertelde ook dat hij zich heel goed kan voorstellen dat veel mensen niet geloven in God. "Ik denk dat je, als je er niet in bent grootgebracht, heel wat stappen moet nemen om in God te kunnen geloven. Dat Hij alles heeft gemaakt, hoe rijm je dat met de wetenschap? En hoe geloof je dat Jezus op aarde is geweest? Ik kan me goed voorstellen dat mensen zeggen: dat heb ik niet nodig, boeit me niet."

"Ik lees veel boeken van atheïsten. Daag me maar uit, prikkel me. Ik lees graag boeken van mensen die niet zoveel met het geloof hebben. Bevestiging vind ik niet zo boeiend.''

"Uit de wetenschap komen natuurlijk best argumenten waarvan je als christen zegt: oeps! Onlangs bracht een van de belangrijkste theologen van ons land, Gijsbert van den Brink, een boek uit over geloof en evolutie. Hij gaat uit van de oerknal van 13,8 miljard jaar geleden en de geleidelijke ontwikkeling van het leven. Dat moet ik dus combineren met de boodschap van de Bijbel. Nou, dat valt af en toe helemaal niet mee."

"De huidige werkelijkheid, je geloof en de wetenschap in een coherent denkkader krijgen, dat is een lastige."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher