Diederik Smit

Nieuws

02 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van de christelijke cabaretier Diederik Smit

Diederik Smit noemt zichzelf een conservatief cabaretier door zich te onderscheiden van collega's die volgens hem linkse maatschappijkritiek brengen. De christelijke satiricus werd onlangs geïnterviewd door Elsevier. We zetten een aantal uitspraken van hem op een rijtje.

  • "Wij zaten aan de meer vrijzinnige kant van de gereformeerde zuil en keken op zondag televisie. (...) Doordat het geen kleine dorps gemeente was, waren wij geen klassiek domineesgezin waarin je als domineeskind een voorbeeldfunctie hebt en er veel sociale controle is."
  • Over euthanasie: "Een D66’er kan zeggen: die mensen willen dat, je hebt recht op zelfbeschikking. Maar er zit nog iets voor. De dominante waarde in onze samenleving is onafhankelijkheid. Dat geeft status."
  • "Vrede is mooi, maar het is niet de norm. Je kunt in een situatie geraken waarin oorlog de minst slechte optie is. Kerkvader Augustinus zei: wij zijn de tijden. Het is dus aan ons om te beslissen of we wel of niet willen vechten voor onze beschaving."
  • "Het christendom vertelt het waarom. Dat kan de wetenschap niet, die verklaart alleen het hoe. Je kunt mensenrechten en juridische instituties wel als vervangers van religie zien, maar die hebben hun wortels in het christendom. Ook als je niet gelooft, moet je kennis hebben van christelijke waarden."
  • "Altruïsme wordt wel gezien als iets evolutionairs: je moet goed zijn voor je naaste om te overleven in sociale gemeenschappen. Maar dat je goed moet zijn voor je vijand overstijgt de overlevingsreflex en dan staat ook Darwin met lege handen."

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher