Youp van 't Hek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 januari 2018 door Rik Bokelman

Youp van 't Hek neemt God en Kees van der Staaij op de korrel tijdens oudejaarsconference

De oudejaarsconference van Youp van ’t Hek trok zondag zo’n 2,6 miljoen kijkers. In zijn negende oudejaarsconference nam hij onder andere God en SGP-leider Kees van der Staaij op de korrel. Onder andere vanwege de manier waarop christenen als Van der Staaij over euthanasie denken.


Van de ChristenUnie en SGP mogen we niet humaan sterven, zei Youp. "We moeten echt lijden tot het gaatje. De ChristenUnie heeft het liefst dat we het liefst allemaal gekruisigd worden. Dat we allemaal zo gaan als de Zoon van de Baas."  

Ramenzemer
Van 't Hek vertelde ook het verhaal van een ramenzemer, die wel weet wat hij tegen God gaat zeggen als hij ooit boven in de hemel aankomt.

"Ramenzemen, dat was mijn klusje op aarde. En als ik bovenkom en er is een of andere gozer die op mij zit te wachten die God, Allah of Jahweh heet en die vraagt wat ik kom doen dan zeg ik: 'Lappen, zemen, lappen, zemen, lappen, zemen.'"

"En denk je dan dat er iemand boven zit?" 

"'Nee ik denk het niet. En als dat wel zo is dan zeg ik gewoon dat ik altijd in Hem geloofd heb. Dat zal ik wel zeggen. Dan zal ik zeggen dat ik drie keer per dag op m'n matje lag.'"

"Nee, ik denk niet dat er iemand is. En als er iemand is dan denk ik dat die blind en doof is en heel de dag sudoku's zit te maken. Als ik boven kom en er zit iemand dan is het eerste wat ik doe even z'n ramen lappen. Dat die *** is even naar buiten kan kijken om te zien wat er op de wereld allemaal aan de hand is wat Hij allemaal niet ziet. Aan oorlogen, aan honger, aan krijsende kinderen in vluchtelingenkampen. Dobberende bootjes op de Middelandse Zee. Ik zou tegen die God zeggen: 'Kom is even mee. Kom is even voor het raam staan. Kijk is even naar de wereld.'"

Van der Staaij
Youp van 't Hek sprak verder z'n verbazing uit over de brief die Kees van der Staaij in de Wallstreet Journal plaatste, over het euthanasiebeleid in Nederland. In die brief stond dat doktoren mensen in Nederland niet genezen, maar doden. "Alsof het euthanasiebeleid wordt geregeld door motorclub Satudarah."

In zijn column vorig jaar in de NRC over die brief grapte hij dat politici als Kees van der Staaij 'geruimd' zouden moeten worden. "En daar is zijn vrouw heel blij mee want dan heeft ze eindelijk tijd voor haar minnaar die ze via Second Love heeft leren kennen." 

"Want daar zit Kees van der Staaij ook over te zeiken." Je mag niet met je buurvrouw seks hebben. "Nee, maar met wie dan wel?" 

Ook kreeg hij een brief uit iemand uit Nijkerk of de Veluwe die boos was dat hij mevrouw Van der Staaij een toyboy had gegeven. "Dat vond hij heel erg. En toen schreef hij dat mijn vrouw ook maar eens een beurt moest krijgen van iemand uit het Nieuw Zeelandse rugbyteam naar een haka. Dat vond ik een opvallend fantasietje van zo iemand. Maar ik stelde het m'n vrouw voor en die reageerde verbazingwekkend enthousiast." 

Naast kritiek over zijn column kreeg hij ook bijval. "Zo kreeg ik vorige week een heel lief kaartje, via PostNL. Een kaartje met daarop zo'n lipstick mondje. En een heel mooi handschrift. Erop stond: 'Dank je wel, lieve Youppie. Jij snapt me tenminste."

"Ondertekend: mevrouw Van der Staaij.'"

"En toen zei m'n vriend: 'Moet je dit wel gaan zeggen tijdens de oudejaarsconference?' Waarop ik antwoordde: 'Nee joh, het is op zondag. Dan mag je toch geen tv kijken.'" 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.