Piet Vergunst

Nieuws

22 december 2017 door Jeffrey Schipper

"Laat voetbalsupporters een tentoonstelling over antisemitisme bezoeken"

“De anti-joodse spreekkoren tijdens AZ-Ajax hebben mij diep geraakt. Opnieuw blijkt dat antisemitisme een onuitroeibaar kwaad is, ook in ons land,” zegt Piet Vergunst. Met de algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond bespreken we deze week drie nieuwsberichten over Alexander Pechtold, antisemitische spreekkoren en een unieke vluchter uit Auschwitz.

Geen onderzoek schenking Pechtold
Het presidium van de Tweede Kamer doet geen verder onderzoek naar een forse schenking aan D66-leider Alexander Pechtold. Dat antwoord heeft PVV-leider Geert Wilders gekregen op zijn vraag een onderzoek in te stellen.

“Ik kan goed leven met de uitleg van het presidium,” reageert Vergunst. “Het is niet verboden om in de persoonlijke sfeer van een vriend iets – in dit geval een appartement ter waarde van 135.00 euro – aan te nemen. Pechtold zelf noemt dit een privékwestie. Ik denk dat hij het in deze zaak bij het rechte eind heeft. Als D66-leider is hij een prominente volksvertegenwoordiger, maar ook in die positie heb je een privéleven. Ik denk dat ‘Kamerlid Pechtold’ en ‘privépersoon Pechtold’ in dit opzicht wel degelijk te onderscheiden zijn.

"Pechtold zelf noemt dit een privékwestie. Ik denk dat hij het in deze zaak bij het rechte eind heeft."

Tegelijkertijd is het goed dat deze schenking in het nieuws gekomen. Als volksvertegenwoordiger besef je dat je als hoge boom veel wind vangt. Dat is de prijs die iedereen op een belangrijke positie betaalt. Op dit soort momenten weet je: ‘Er wordt op mij gelet.’ En daar is niets mis mee, want integriteit en transparantie zijn van groot belang. Zeker als leider van een politieke partij. Dit soort berichten mag volksvertegenwoordigers en ieder die verantwoordelijkheid draagt in de samenleving en in de kerk wakker schudden en duidelijk maken hoe belangrijk is om binnen de afgesproken spelregels te blijven.”

Vergunst begrijpt de vele media-aandacht. “Hij is fractievoorzitter van een politieke partij die regeringsverantwoordelijkheid draagt. Alles wat hij doet, ligt onder een vergrootglas. Maar als ik lid van D66 zou zijn – voor de duidelijkheid: dat ben ik niet – zou deze kwestie voor mij geen reden zijn om zijn terugtreden te eisen.”

CIDI doet aangifte van spreekkoren bij AZ- Ajax
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël wil dat het OM optreedt tegen antisemitische en kwetsende spreekkoren tijdens de voetbalwedstrijd AZ-Ajax. De daders moeten worden opgespoord en vervolgd, vindt het CIDI.

Vergunst citeert het spreekkoor dat afgelopen zondag door de supporters is gescandeerd: 'Mijn vader zat bij de commando's, mijn moeder zat bij de SS, samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best'. “Dat is een heel heftige tekst die mij diep heeft geraakt,” maakt de hoofdredacteur van De Waarheidsvriend duidelijk. “En dat twee weken nadat in Amsterdam een joods restaurant te maken kreeg met het ingooien van de ruiten, ook een vorm van antisemitisme, wat onderstreept dat joodse landgenoten hier niet veilig zijn. Dat maakt dit spreekkoor zo ernstig!

Afgelopen weekend las ik het jaarverslag van een stichting. Daarin vond ik dat prinses Irene en Margriet in 1951 op de Nieuwe Baarnsche School niet in een klas met joodse kinderen zijn geplaatst. Dat werd, zes jaar na de Tweede Wereldoorlog, als sociaal onwenselijk beschouwd. Dat maakt het incident in het AZ-stadion nog indringender. Antisemitisme blijkt een een onuitroeibaar kwaad. Daarom zou niet alleen het CIDI in actie moeten komen. Ook de rest van Nederland zou dit moeten veroordelen.

"De anti-joodse spreekkoren tijdens AZ-Ajax hebben mij diep geraakt. Opnieuw blijkt dat antisemitisme een onuitroeibaar kwaad is, ook in ons land"

In die zin vond ik het mooi dat minister Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) afgelopen weekend aanwezig was bij de Chanoeka-viering in Amsterdam. Daarmee gaf hij een belangrijk signaal af.” Vergunst heeft voor de voetbalsupporters een toepasselijke ‘taakstraf’ in gedachten. “In Elburg vindt op dit moment een bijzondere tentoonstelling over antisemitisme in Nederland plaats. Ik zou het mooi vinden als die supporters deze expositie bezoeken en zo kunnen leren van de joodse geschiedenis.”

Unieke vluchter uit Auschwitz gestorven
Uit het Duitse vernietigingskamp Auschwitz zijn voor zover bekend 667 gevangenen ontsnapt. De manier waarop de vrijdag in Gdansk overleden Pool Kazimierz Piechowski (98) dat deed, was uniek en maakte hem beroemd. Hij stal met twee medevluchters uniformen, wapens en een auto van de SS en reed al saluerend het kamp uit.

Vergunst leest graag boeken over de geschiedenis van Nederland om inzicht te krijgen in hoe onze samenleving is ingericht. “In dit bericht zie ik de dramatiek van de geschiedenis terug en ook de dramatiek van één mensenleven. Deze man staat voor mij model voor hoe iemand gekneveld kan worden door de machten in deze wereld. In eerste instantie door het nazitijdperk. Later leed deze man ook nog eens in Polen onder het communisme, met een 10-jarige gevangenisstraf als gevolg.

Het bericht deed mij denken aan het boek ‘Duitse wortels’ van Laura Starink. Daarin wordt het leven van een familie uit Silezië, in het voormalige oosten van Duitsland beschreven. Ze waren zich in het tijdperk van Hitler niet bewust wat er zich allemaal in het land afspeelde. Desondanks werden ze wel gezien als ‘die Duitsers’ die fout waren. Daarom zijn velen later opgepakt door de Russen. Later hebben veel onschuldige Duitsers ook nog geleden onder het Poolse communisme. Net als Piechowksi leden deze mensen onder verschillende wereldmachten.

Het is mijn hoop dat deze bijzondere man in zijn leven heeft gehoord over een Koninkrijk dat niet van deze wereld is. In dat hemelse koninkrijk staan liefde, vrede en gerechtigheid centraal. Zijn verhaal toont aan dat we alert moeten zijn op de machten van deze wereld. Ze kunnen zich op allerlei terreinen voordoen – denk bijvoorbeeld aan het wijdverspreide seksueel misbruik. Laten we oog hebben voor mensen die net als Piechowski onder kwade machten gebukt gaan.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher