God

22 december 2017 door Open Doors

Mojtaba vierde drie jaar Kerst in een Iraanse gevangenis

“Met Kerst vier ik méér dan alleen de geboorte van Jezus tweeduizend jaar geleden. Kerst gaat voor mij ook over de geboorte van Jezus in mijn hart en huis,” vertelt Iraanse christen Mojtaba Hosseini.

Open Doors steunt christenen die om hun geloof worden vervolgd of verdrukt. Open Doors werkt wereldwijd in zo’n vijftig landen. Daarnaast wil Open Doors westerse christenen betrekken bij de Vervolgde Kerk.

“Ik groeide op in een gezin waar veel geweld was. Vooral mijn drugsverslaafde broer beïnvloedde de sfeer negatief. Zodra hij Christus leerde kennen, veranderde de atmosfeer volledig. Door hem kwam ook ik tot geloof. Het was alsof in ons huis een licht werd aangestoken. Jezus kwam in ons donkere huis en maakte het tot een vredig huis.

Op dezelfde manier bracht Hij vrede in mijn hart. Het was donker, maar Hij vulde het met vreugde en vrede. Ik voelde me een ander persoon. Jezus werd geboren in mijn hart. Mijn eigen persoonlijke Kerst.

Feest vanbinnen
Ik begon een huiskerk te bezoeken. En altijd als Kerst aanbrak, dan vierde ik ook dat Jezus werd geboren in mijn hart. In de huiskerk was Kerst een ‘feest vanbinnen’. Iets dat onze harten vulde met vreugde en aanbidding.

Natuurlijk probeerden we de samenkomst wat feestelijker te maken. We kleedden het huis aan met een vlaggetjeslijn en aten samen. De decoraties hadden niets met Kerst te maken. Dus als de politie een inval zou doen – wat vaak gebeurt in die tijd van het jaar – dan konden we zeggen dat we een verjaardag vierden.

De inval
Onze kerk groeide en ik kreeg een leiderschapsrol. Op een koude winterdag deed de politie een inval tijdens onze huiskerkbijeenkomst. Het was verschrikkelijk. Kinderen huilden, terwijl agenten schreeuwden tegen de ouders. Samen met de andere leiders werd ik gescheiden van de rest. Daarna gooiden ze ons in de gevangenis.

Vreugdevol
Ik heb drie jaar doorgebracht in de gevangenis, zodoende heb ik daar drie keer Kerst gevierd. Kerst was altijd al een feest vanbinnen, dus in de gevangenis vierde ik het op dezelfde manier. Ik voelde de blijdschap van bevrijding in mijn hart. Het was een heel vreugdevol gevoel. Maar wat een groot contrast met de situatie in de gevangenis. Opeengepakt in een cel vol mannen die de meest vreselijke misdaden hadden begaan. De verhoren; de onzekerheid over wat je stond te wachten. Zo vreugdevol als ik vanbinnen was, zo verdrietig was ik vanbuiten.

Tijdens mijn gevangenschap kon ik me goed inleven in Maria, de moeder van Jezus. Als geen ander moet zij Jezus’ liefde hebben gevoeld, en het grote contrast met de pijn die ze later voelde. Vooral in de gevangenis leerde ik dat dit contrast bij ons geloof hoort. We lezen erover in de Bijbel. Net als vervolging, brengt het ons alleen maar dichter bij onze Here Jezus; geboren op aarde én in onze harten.”

Dit verhaal is gepubliceerd op de website van Open Doors. De organisatie houdt momenteel een kerstactie voor vervolgde christenen in Noord-Korea. Van de driehonderdduizend christenen zitten er ruim vijftigduizend in strafkampen. Lees hier meer over de kerstactie van Open Doors.

Foto: Open Doors

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher