Ds. A. Th. van Olst

God

22 december 2017 door Reformatorisch Dagblad

Ds. A. Th. van Olst neemt het op voor kerkverlaters

"We moeten het verdriet en de pijn van de kerkverlater niet vergeten," stelt ds. A. Th. van Olst in het Reformatorisch Dagblad. De christelijk-gereformeerde predikant uit Antwerpen-Deurne reageert op een opiniestuk van Franca Treur: 'Kerkverlater ervaart verwijten over leegheid als beledigend'.

Van Olst wijst op de pijn "van de vervreemding van geliefden die nog wel kunnen geloven. Gezellige familiemomenten zijn niet los te denken van geloof, kerk, gebed en geloofsgesprek." De predikant pleit voor "een eervol en liefdevol gesprek". "Ik zou er als kerkverlater niet aan moeten denken dat er voor mijn bekering gebeden zou worden aan tafel met mijn familie. Zo’n gebed loopt het gevaar manipulatief te worden: meer een aansporing aan de kerkverlater dan een vraag aan God.

Het doet me zeer om te lezen dat kerkverlaters het gevoel krijgen dat ze verraders zijn omdat ze de groep verlaten hebben en dat er negatief over hen geoordeeld wordt. Het is het denken vanuit de macht van het grote getal en van de groep." Dit heeft volgens Van Olst niets met het christelijk geloof te maken. "In een gesprek met een kerkverlater is het beter om de leegte vragenderwijs aan de orde te stellen. Om echt te luisteren naar hoe de ander in het leven staat.

Vanuit gelijkwaardigheid en respect kan het gesprek over de zin van het leven de waarde of zelfs de noodzaak van het geloof gevoerd worden."

Lees hier het volledige commentaar van ds. A. Th. van Olst.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher