Nieuws

22 december 2017 door Jeffrey Schipper

'CGK durft op weg naar kerkelijke eenheid geen stappen te zetten'

"We zoeken wel de beweging, maar durven als het erop aankomt niet echt stappen te zetten. En dat is niet voor het eerst," zegt Willem van ’t Spijker in gesprek met het Nederlands Dagblad. Uit onvrede met het recente GTU-besluit stopte hij als voorzitter van de landelijke CGK-commissie die zich inzet voor het bereiken van kerkelijke eenheid.

Onlangs werd bekend dat er geen gezamenlijke Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU) komt als opleiding voor predikanten van de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK), Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) en Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv). Van 't Spijker zegt voor zichzelf geen mogelijkheden te zien het afwijzen van de GTU door zijn kerken zó aan verwante en bij de GTU betrokken kerken als de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken uit te leggen.

In gesprek met het ND wijst Van 't Spijker erop dat de tientallen CGK's die warme banden hebben met NGK's en GKv's "niet goed vertegenwoordigd waren in een deel van de besluitvorming rondom de GTU." Deze kerken moeten wat hem betreft zelf de regie houden hoe te handelen, anders gaan kerken over elkaar heersen. De predikant waarschuwt voor het gebruik van oneigenlijke argumenten als het gaat om de positie van de CGK. "Je kunt naast Schrift en belijdenis niet een extra criterium inbouwen, bijvoorbeeld de geloofsbeleving of traditie."

Van 't Spijker benadrukt dat de tijd dat kerken andere kerken niet nodig hebben voorbij is. Nu de kerk is gekrompen is er in zijn ogen geen plaats meer voor isolationisme. "Dan wordt de kerk een Massada in de woestijn."

Lees het volledige interview met Willem van ’t Spijker in het Nederlands Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher