VS Israël

Nieuws

22 december 2017 door ANP

Merendeel VN-lidstaten stemt tegen Amerikaans Jeruzalem-besluit

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Verenigde Staten afgewezen. Met 128 tegen negen stemmen werd een resolutie daarover aangenomen, meldt het ANP.

De resolutie, waar Nederland voor stemde, stelt dat de Amerikanen hun besluit moeten terugdraaien. Er waren 35 onthoudingen, onder meer van Canada, Argentinië en Australië. Daarnaast stemden 21 lidstaten niet. Mogelijk komt dit door het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om de financiële steun aan landen die voor de resolutie zouden stemmen, stop te zetten.

De resolutie is volkenrechtelijk gezien niet bindend. De uitkomst is vooral symbolisch een teken aan de wand. Eenzelfde resolutie kon vorige week in de Veiligheidsraad rekenen op het veto van de Amerikanen. De andere veertien lidstaten stemden wel voor. De Verenigde Staten hebben na de stemming bevestigd dat ondanks de 128 stemmen tegen hun ambassade in de Israëlische hoofdstad wordt gevestigd.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is niet te spreken over de VN-resolutie. Vooraf aan de stemming noemde hij de VN "een huis van leugens," citeert het CIDI. "Jeruzalem is onze hoofdstad. We gaan door met bouwen, en de ambassades van landen – de VS als eerste – zullen naar Jeruzalem verhuizen. Het zal gebeuren," aldus de Israelische premier.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de aangenomen motie als "een overwinning voor Palestina" onthaald.

Lees hier meer op de website van het CIDI.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher