Nieuws

22 december 2017 door Hendriëlle de Groot

Pastor en zijn vrouw verduisterden miljoenen dollars van kerkleden

Pastor Terry Millender en zijn vrouw Brenda uit de Amerikaanse staat Virginia zijn schuldig bevonden aan fraude. Een jury rechters stelde vrienden en kerkleden in het gelijk, die beweerden dat ze voor miljoenen dollars waren opgelicht. De Millenders zouden het geld investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden, maar gebruikten het voor persoonlijke uitgaven.

De Millenders, die Victorious Life Church runnen in Alexandria, Virgina, vroegen kerkleden om geld. Ze beweerden dat ze een 'gezonde winst' zouden maken en dat investeerders hun geld terug zouden krijgen met winst. In plaats daarvan gebruikten ze het geld om nog meer investeerders te lokken. Alle opbrengsten werden uiteindelijk gebruikt om de huur van hun huis ter waarde van 1,75 miljoen in Springfield te betalen volgens Washington Post.

Tijdens het proces zei Terry dat hij aan financieel wanbeheer schuldig was, maar niet aan fraude. Hij zij dat hij "dom, maar niet crimineel handelde". Het verlies zou onder meer komen door de financiële crisis van 2008 en een bankencrisis in Oekraïne. Volgens de openbare aanklagers had het koppel geen ervaring met microkredieten. Bovendien lieten de Millenders na om de investeerders te informeren dat ze van plan waren om winst te maken door risicovolle valutahandel.

Aanvankelijk verloor het het stel 1,4 miljoen dollar aan microleningen. Vervolgens begonnen ze een bedrijf, dat zich concentreerde op de Nigeriaanse olie-industrie. Die stortte ook in, wat resulteerde in een verlies van meer dan 600.000 dollar van investeerders. Volgens de officier van justitie ging het geld naar persoonlijke uitgaven van het stel, zoals golfspellen en huur.

Terry Millender werd schuldig bevonden aan alle 31 aanklachten van fraude, het witwassen van geld en het indienen van valse belastingaangiften. Brenda werd voor 'slechts' zeven aanklachten schuldig bevonden. Millender zei dat hij had gehoopt om "het verschil te maken in de levens van mensen" in Zuid-Amerika en Afrika. Hij zei dat hij veel winst had kunnen maken, maar dat hij in de eerste plaats was geroepen om de kerk te leiden. Om werkelijk het verschil te kunnen maken, had hij nog meer geld nodig, zei hij. “Je de armen niet helpen als je arm bent, dan maakt het geen verschil.”

De Millenders kunnen worden veroordeeld tot maximaal twintig jaar gevangenisstraf. In maart volgt de uitspraak.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher