Voltooid leven

Nieuws

21 december 2017 door Jeffrey Schipper

Elsevier-columnist: ‘Voltooid leven’ brengt de totale staat dichterbij

"De omkering van waarden in het ‘voltooid leven’ brengt de totale staat dichterbij. Het voltooid leven overschrijdt de ultieme grenzen van deze prachtige Hellenistische joods-christelijke beschaving." Dit schrijft columnist Afshin Ellian in Elsevier.

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra wil dat het kabinet haast maakt met een onderzoek naar de groep mensen met een voltooid leven, zodat zij spoedig haar initiatiefwet daarover kan indienen. En dat terwijl ze weet dat de kwestie gevoelig ligt in een coalitie met twee christelijke partijen, CDA en ChristenUnie. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt het dan ook "onverstandig" om haast te maken met het wetsvoorstel dat stervenshulp moet bieden aan mensen die vinden dat hun leven voltooid is.

Ellian: "Het voltooid leven geeft het oer-verlangen naar onsterfelijkheid op. Het zelfbehoud wordt opgegeven. De collectieve strijd om het zelfbehoud van allen zal vervolgens ook worden opgegeven. En omdat het ik niet zelf kan bepalen wanneer het leven is voltooid, zal de staat er een bepaalde procedure voor moeten ontwikkelen. De staat zal de criteria moeten ontwikkelen om de voltooidheid van het leven van een individu vast te stellen. De criteria worden onderworpen aan het efficiëntiemechanisme. Dat is eigen aan de moderne staat."

De columnist vindt dan ook dat de voltooid leven wet van D66 geen enkele steun verdient. Lees hier de volledige column op de website van Elsevier.

Lees ook: D66 wil haast maken met wet voltooid leven en Voltooid leven: dit staat in het kersverse regeerakkoord.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher