the first chrismas

Nieuws

22 december 2017 door Hendriëlle de Groot

Vijf gangbare misvattingen over de eerste kerst

Als je het kerstverhaal vooral kent van kerststallen en happy familiefilms, ben je al snel geneigd om een paar misvattingen over kerst te geloven. Maak je geen zorgen, het zijn geen diepgaande kwesties met serieuze theologische implicaties. Michael Kruger van The Gospel Coalition heeft een handige lijst opgesteld, voor degenen die willen checken of ze het bij het rechte eind hebben.

1. Een ster aan de hemel markeerde de geboorte van Jezus
“Het is moeilijk om een kerststal te vinden zonder een ster boven de kribbe. Dit zou het wezenlijke symbool van de geboorte van Jezus zijn,” schrijft Kruger. “Sterker nog: velen zouden de sterren boven hun kerstbomen verklaren als deze ster. Het probleem is echter dat de Bijbel verwijst naar een 'ster in het oosten', die de wijzen leidde naar Jezus en Zijn familie, twee jaar na Zijn geboorte. De herders, die door de engelen werden begroet in de nacht van de geboorte van Jezus, kregen het teken van Jezus zelf: 'een baby, gewikkeld in doeken en liggende in een kribbe'.” (Lucas 2: 12)

2. Er waren drie wijzen
Hoeveel wijze mannen kwamen Jezus bezoeken? Mattheüs geeft het exacte aantal niet aan. Hij schrijft: “Toen Jezus geboren was in Betlehem in Judea, tijdens de regering van Herodus, kwamen er magiërs uit het Oosten in Jeruzalem aan.” (Matt. 2:1) Vervolgens vroegen ze koning Herodes waar ze de Koning van de Joden konden vinden. De meest waarschijnlijke reden waarom veel mensen aannemen dat er drie wijzen in het spel zijn, is omdat Jezus drie geschenken kreeg: goud, wierook en mirre.

3. Maria en Jozef werden weggestuurd door een herbergier
Veel van ons herinneren zich de scène waarin Jozef en de hoogzwangere Maria worden weggestuurd door een harteloze herbergier. Verrassend genoeg noemt de Bijbel echter geen herbergier. Critici suggereren dat er misschien geen 'herberg' is geweest, zoals wij die vandaag de dag kennen. Kruger citeert de recente studie van Stephen Carlson, die aantoont dat het Griekse woord dat normaal gesproken vertaald wordt met 'herberg' in Lucas 2, het best kan worden vertaald met 'verblijfplaats'. “Dus in dit tekstgedeelte staat niet dat er geen ruimte was in de herberg, maar eerder dat er geen ruimte voor baby Jezus was in de plaats waar zij verbleven,” legt Kruger uit.

4. Jezus was geboren in een stal of schuur
Omdat er voor Maria en Jozef geen plaats was in de herberg, volgt hieruit dat ze zich begaven naar de stal of de schuur van de herberg, aangezien Maria elk moment kon gaan bevallen. Toch noemt de Bijbel geen schuur of stal. In Lucas 2: 7 staat dat Maria Jezus in een kribbe heeft gelegd. Kruger merkt op dat het "waarschijnlijk lijkt dat Maria Jezus heeft gebaard, terwijl ze in het huis van de familieleden van Jozef in Bethlehem verbleven." Maar de kamer waarin ze verbleven – waarschijnlijk een logeerkamer of geïmproviseerde kamer – bleek geen geschikte plek voor een geboorte te zijn. Dus moest Maria in de grotere familiekamer baren en Jezus in de nabijgelegen kribbe leggen.”

5. Jezus was geboren op 25 december
We vieren Kerst op 25 en 26 december, maar in de loop van de geschiedenis is er een heel scala aan alternatieve data voorgesteld. Waar komt 25 december dan vandaan? Volgens Kruger berekenden vroege christenen de datum door negen maanden terug te tellen, vanaf het moment dat Maria zwanger werd. Daarvan werd gedacht dat het 25 maart was.

Hoeveel het geen geen diepgaande kwesties zijn, herinneren deze misvattingen ons eraan dat "ons beeld van Bijbelse verhalen soms meer wordt gevormd door populaire percepties en moderne vertellingen, dan door de tekst zelf," volgens Kruger. Desalniettemin bevestigt hij dat "wat er die nacht gebeurde, nog steeds een van de meest monumentale gebeurtenissen in de geschiedenis van de mensheid is. God werd een mens en kwam onze donkere en koude wereld binnen, om een zondig volk te verlossen.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher