Noord-Korea

God

21 december 2017 door Trans World Radio

Brief van luisteraar uit Noord-Korea: "We hunkeren hier naar Gods Woord"

De grenzen van het Noord-Korea zitten dicht, potdicht. Jaarlijks passeren slechts weinig mensen de zwaarbewaakte grensposten om dit streng stalinistische land te bezoeken, hetzij om te werken, hetzij als westerse toerist. En achter die grenzen is de onderdrukking van de bevolking enorm. Vooral christenen moeten het ontgelden. Voor zendelingen is het er levensgevaarlijk. Toch bereikt het Evangelie dagelijks duizenden christenen in dit gesloten land via de radioprogramma’s van Trans World Radio (TWR).

Trans World Radio Nederland laat het Evangelie horen in meer dan 230 talen via de radio en andere media. De christelijke radioprogramma's van TWR zijn voor velen de enige manier om het Evangelie te horen.

De tijd dat Pyongyang nog het ‘Jeruzalem van het Oosten’ werd genoemd ligt al weer ver achter ons. Aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw kwamen in en rond de huidige hoofdstad van Noord-Korea velen tot geloof in Jezus Christus. Van hieruit verspreidde het Evangelie zich over het hele Koreaanse schiereiland, inclusief het tegenwoordige Zuid-Korea.

Hoe anders is het nu. In Noord-Korea is officieel sprake van godsdienstvrijheid maar zijn in de praktijk alle vormen van religie streng verboden. Alleen de leiders mogen als goden worden vereerd. De burgers moeten dagelijks buigen voor het standbeeld van ‘grote leider’ Kim Il-sung. Doen ze dat niet dan riskeren ze het strafkamp. Datzelfde lot wacht de christenen in dit land.

"De ondergrondse Noord-Koreaanse gelovigen worden geraakt door de Bijbelstudies, de preken en de aanbiddingsliederen, en door de liefdevolle benadering."

Volgens de statistieken van Joshuaproject.net is 1,5% van de 25 miljoen Noord-koreanen christen. Velen van hen zitten in een heropvoedingskamp. Een TWR-medewerker uit de regio vertelt: “Zij worden vooral als staatsvijanden gezien en wreed onderdrukt. In deze heropvoedingskampen worden zij extra zwaar gemarteld.” Alleen al het bezit van een Bijbel, bijbelstudiemateriaal of christelijke muziek kan leiden tot een levenslang verblijf (van het hele gezin) in zo’n kamp, of zelfs de doodstraf. Het onderlinge wantrouwen is enorm: iedereen kan je elk moment verraden.

Diepste geheim
De prioriteit van TWR is om de gelovigen in Noord-Korea te bemoedigen, te trainen en toe te rusten door middel van radioprogramma’s. Deze programma’s worden gemaakt in een studio in Zuid-Korea en sinds 1992 iedere avond tussen 22.45 en 0.00 uur uitgezonden. Dit gebeurt vanaf een zendstation op het eiland Guam in de Stille Oceaan.

In deze programma’s wordt er onder andere voorgelezen uit de Bijbel in eenvoudig Noord-Koreaans. Ze leren de luisteraars hoe ze kunnen bidden en speciaal voor jong-gelovigen worden thema’s uit het alledaagse leven besproken en gekoppeld aan een Bijbelverhaal.
In het diepste geheim luisteren dagelijks duizenden christenen in Noord-Korea naar deze radio-uitzendingen van TWR. Vaak met oordopjes in, zodat niemand het geluid kan horen.

Gesmokkelde brief
Onlangs kreeg TWR een reactie van een Noord-Koreaanse luisteraar. De brief werd de grens over gesmokkeld en geeft hoop:

"De ontvangst is elke dag anders. Maar doorgaans zijn de christelijke zenders goed te ontvangen."

“De ondergrondse Noord-Koreaanse gelovigen worden geraakt door de Bijbelstudies, de preken en de aanbiddingsliederen, en door de liefdevolle benadering. Ze hunkeren naar Gods Woord en groeien in geloof door de radioprogramma’s.”

De liefdevolle boodschap in de uitzendingen is zo anders dan wat veel Noord-Koreanen gewend zijn. Het regime waar ze onder lijden is zwaar en uitzichtloos. Maar de radiogolven komen de grens over en brengen hoop en licht:

“De ontvangst is elke dag anders. Maar doorgaans zijn de christelijke zenders goed te ontvangen. Het kost tijd om in het geheim erachter te komen hoe de ontvangst bij christenen elders in het land is. Ik ben de programmamakers heel dankbaar. Zij zijn onze vrienden in het geloof en een wapen tegen de slechte machten.”

Het is duidelijk dat de radio-uitzendingen enorm veel betekenen voor christenen in Noord-Korea. Maar er is meer nodig: de medewerkers van TWR in Zuid-Korea staan klaar om een radioprogramma te lanceren, gericht op Noord-Koreanen die nog geen christen zijn. Het nieuwe programma brengt op een laagdrempelige manier de vreugdevolle boodschap van het Evangelie. Ook moet het de vooroordelen die veel Noord-Koreanen hebben tegen het christelijk geloof, wegnemen.

Deze maand voert TWR actie voor Noord-Korea. Klik hier voor meer informatie en bekijk onderstaande video:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher