Oezbekistan

Nieuws

20 december 2017 door Stichting Friedensstimme

Binnenlandse veiligheidsdienst Oezbekistan zit christenen op de hielen

Tijdens de zondagse samenkomst van 17 december van de baptistengemeente in Navoi, zuidwest Oezbekistan, is de politie binnengevallen. Er zijn opnamen gemaakt met video camera’s, christenen zijn gearresteerd.

In de Oezbeekse stad Navoi zijn in de achterliggende tijd enkele etnische Oezbeken tot geloof gekomen. Zij hebben zich aangesloten bij de huisgemeente van de families Alpejev en Serin. Deze gemeente is aangesloten bij de bond van niet geregistreerde baptistengemeenten (Sowet Serkvej). Familieleden van de pas tot het christendom bekeerde gelovigen dwongen hen terug te keren tot ‘het geloof van de vaderen’, de volksislam. Omdat zij dit weigerden heeft de vader van een van de bekeerlingen op 15 december een aanklacht tegen zijn zoon en de familie Alpajev ingediend bij de binnenlandse veiligheidsdienst.

Agenten van de veiligheidsdienst zijn als reactie daarop zondag 17 december naar de samenkomst gegaan. Alle volwassen bezoekers zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor. Na enkele uren zijn ze vrijgelaten. Onder de arrestanten bevonden zich Arthur en Irina Alpajev, ouders van een jong gezin. Broeder Alpajev is door agenten van de afdeling ‘binnenlands terrorisme’ gesommeerd te stoppen met het organiseren van samenkomsten in zijn huis. Er zal een strafzaak tegen hem worden geopend.

Friedensstimme maakt zich zorgen over de situatie in Oezbekistan. In de maand november hebben zich drie vergelijkbare incidenten voorgedaan. “Zodra er mensen met de Oezbeekse nationaliteit samenkomsten gaan bezoeken ontstaan er problemen. In eerste instantie wordt de familie erg boos. Regelmatig mishandelen zij hun verwanten. Als dit niet erin resulteert dat de mensen terugkeren tot de (volks)islam dan schakelt men de politie in. We zijn dankbaar dat we horen dat er mensen de samenkomsten bezoeken, dat dit aantal ook groeit. Het is een wonder dat er mensen tot geloof komen. Maar we hebben tegelijk zorg over de situatie van deze jonge christen. Daarom roepen we op tot gebed.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher