Kom over en help Bulgarije

Nieuws

21 december 2017 door Kom over en help

Partnerorganisaties van Kom over en help in Bulgarije zelfstandig verder

Na 30 jaar hulp in Bulgarije hebben Kom over en help en de Bulgaarse partnerorganisaties afscheid van elkaar genomen. Sinds Bulgarije bij de Europese Unie zit, is de situatie dermate verbeterd, dat het land minder afhankelijk is geworden van hulp uit Nederland.

Kom over en help heeft de laatste jaren projecten gesteund voor kinderen met een beperking. Tijdens een afscheidsbezoek deze maand verwoordde partnerorganisatie ‘Bulgarian Child Incorporation’ de impact hiervan. “Kinderen met een beperking die voorheen letterlijk de hele dag op bed lagen, krijgen nu therapie en kunnen zich voortbewegen in een rolstoel. Ook de lokale overheid voelt zich meer verantwoordelijk voor de zorg voor gehandicapten, mede door de voortdurende lobby die we hebben gedaan.”

In verschillende Roma dorpen heeft Kom over en help onderwijsprojecten van New Hope for the Balkan gesteund. Het heeft erin geresulteerd dat Roma kinderen naar het vervolgonderwijs gaan. De Bulgaarse scholen zijn nu verantwoordelijk om de integratie vorm te geven en de discriminatie tegen te gaan.

Via The Baptist Union of Bulgaria zijn vele projecten gesteund, waaronder de laatste jaren ook een gaarkeuken, waar de extreem armen een maaltijd kunnen krijgen. De laatste jaren is de partnerorganisatie geprofessionaliseerd in de hulpverlening. “We hebben in de afgelopen tijd geleerd dat we mensen niet alleen kunnen helpen door eten te geven, maar dat we vooral moeten kijken om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten,” aldus ds. George Todorov. “Ook vraagt de lokale overheid nu aan ons als kerken om samen te werken in de pleegzorg.”

Directeur Karst de Vries en ds. Theo Angelov, oud-voorzitter van de Bulgaarse baptistenunie, kijken met dankbaarheid terug op de jarenlange samenwerking. “We hebben al die jaren een sterke verbondenheid ervaren, die gebaseerd is op de liefde van Christus.”

In 1987 begon Kom over en help met het smokkelen van Bijbels naar het toen nog communistische Bulgarije, waar de kerk zwaar verdrukt werd. Toen het ijzeren gordijn in Europa werd opgetrokken heeft Kom over en help hulp geboden aan kwetsbare en arme gezinnen en kinderen.

Lees hier meer over het werk van Kom over en help.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher