rijkdom

Dagelijks leven

20 december 2017 door Jeffrey Schipper

HHK-predikant waarschuwt tegen gevaren van rijkdom

"Eén van de kenmerken waar mensen in de gereformeerde gezindte aan te herkennen zijn, lijkt wel hun ‘perfecte styling’ te zijn. ‘Ziet, hoe lief zij elkander hebben’, is geen uitspraak die de wereld vaak bezigt om de gereformeerde gezindte te beschrijven," aldus ds. B. M. Meuleman. In de vragenrubriek van Refoweb.nl erkent de hersteld hervormde predikant dat relatief veel mensen in de reformatorische gezindte materialistisch zijn.

Meuleman: "Er wordt vaak opgewezen dat het geen zonde is om rijk te zijn, en dat is waar. Men wijst dan vaak op Abraham van wie gezegd wordt, dat hij zeer rijk was in vee, zilver en goud. We moeten dan niet vergeten dat rijkdom en overvloed onder het Oude Verbond tijdelijke zegeningen waren die vaak een beeld en schaduw vormen van geestelijke rijkdom en overvloed waarop we in het Nieuwe Verbond gewezen worden. Niet zelden liet God in tijdelijke straffen en zegeningen iets zien van eeuwige en geestelijke straffen en zegeningen om zo het volk Israël als het ware door middel van aanschouwelijk onderwijs op te voeden tot een geestelijk verstaan van eeuwige zegeningen."

De predikant uit Vledderveen merkt op dat in het Oude Testament al wordt gewaarschuwd tegen de gevaren van rijkdom. Hij citeert het gebed van Agur uit Spreuken 30: 'Armoede of rijkdom geef mij niet; voed mij met het brood mijns bescheiden deels; Opdat ik, zat zijnde, U dan niet verloochene, en zegge: Wie is de HEERE? of dat ik, verarmd zijnde, dan niet stele, en den Naam mijns Gods aantaste.' En ook de Heere Jezus is duidelijk: 'Het is lichter, dat een kemel ga door het oog van een naald, dan dat een rijke inga in het Koninkrijk Gods.'

"Ik weet wel, sommigen wijzen op vlijt en ijver waardoor hard gewerkt en veel verdiend wordt," vervolgt Meuleman. "Anderen noemen spaarzaamheid en een verstandige besteding van financiële middelen. En dat alles is goed en zelfs prijzenswaardig, maar wanneer dat resulteert in een leven dat bescheidenheid en soberheid mist en een bepaalde ‘perfecte’ levensstijl etaleert, wordt de gezindheid van Jezus gemist. (...) Wie van ons is bereid om, zoals Jezus tegen de rijke jongeling zegt, alles te verkopen wat hij heeft, het de armen te geven en Hem te volgen? Dan heb je wel een schat in de hemel."

Lees hier de volledige beantwoording van ds. B. M. Meuleman.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher