Ds. P. den Butter

God

20 december 2017 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van ds. P. den Butter over Gods betrokkenheid bij het kwaad

Is God wel bij al het kwaad actief betrokken? Of is Hij troostend nabij als het kwade buiten Zijn wil toeslaat? Deze vragen zijn voor veel christenen herkenbaar. Ds. P. den Butter gaat er naar aanleiding van zijn boek Door Zijn hand dieper op in, in gesprek met het Reformatorisch Dagblad. We zetten een aantal uitspraken op een rij.

  • "Christenen die de verschrikkingen van twee wereldoorlogen niet konden rijmen met Gods allesbesturende leiding, maar toch hun geloof in Hem niet wilden opzeggen, kozen ervoor Zijn almacht te beperken. Dat klinkt vertroostend, maar is het ook werkelijk zo? Uiteindelijk zeg je: Hij staat erbij en Hij kijkt ernaar."
  • "Gods raad zal bestaan en Hij zal al Zijn welbehagen doen. Daar valt letterlijk alles onder: in de schepping, in elk mensenleven en in de wereldgeschiedenis. Trump is nu president van Amerika omdat God hem daar wil hebben."
  • "Het sterkste voorbeeld is de dood van de Heere Jezus. (...) Met ons verstand krijgen we het niet bij elkaar dat God in geen enkel opzicht verantwoordelijkheid is voor de dood van Zijn Zoon en dat Hij die tegelijk toch heeft gewild."
  • Naar aanleiding van het Bijbelboek Job: "Het kwaad gebeurt dus niet alleen omdat God het toelaat. Hij dóét het. Ten diepste blijft de relatie van God tot de zonde een mysterie. Niet omdat die onoplosbaar is, maar omdat wíj die met ons beperkte en verduisterde verstand niet kunnen oplossen."
  • "Wordt God daarmee geen deelgenoot van het kwaad? Het is een enorme verzoeking om Hem onder kritiek te stellen. Voor mezelf heb ik rust gevonden in de laatste woorden van Psalm 92: 'In Hem, mijn vaste rots, is ’t onrecht nooit gevonden'."

Lees het volledige interview in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher