Peninah

God

20 december 2017 door Suzanna Blackmore, Tear

Praktische bijbelstudies maken het verschil in Kenia

Samen met haar twee kinderen bewoont Peninah een krap krotje in een grauwe sloppenwijk in Nairobi, Kenia. Met zeer veel moeite scharrelt ze haar kostje bij elkaar. Dan ontdekt ze in een bijbelstudie dat God zelfs het kleinste wat ze heeft kan gebruiken. Dat is voor haar een kantelpunt. Ze weet dat ze talent heeft om kleding te maken. Nu waagt ze de stap om een naaiatelier te starten.

Door de training van de kerk groeit Peninah in zelfvertrouwen. Ze durft nu zelf leiding te geven en voor een groep te staan. Haar leven is totaal veranderd. Ze hoeft niet meer in de sloppenwijk te wonen en gebruikt haar krot alleen nog als werkplaats én als ontmoetingsplaats van haar bijbelstudiegroep waar het veranderingsproces doorgaat.

Tear helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. Ze helpen, geven trainingen en steunen initiatieven die mensen in staat stellen weer in hun kracht te gaan staan. Recht doen is volgens Tear een opdracht van God.

Meer dan vijfhonderd groepen
Tijdens een werkbezoek aan Kenia ontmoet ik allerlei mensen die dankzij bijbelstudies door barrières van armoede en hopeloosheid heen stoten, tot bloei komen en daar anderen uit hun omgeving in meenemen.

De afgelopen jaren zijn de Redeemed Gospel Church en de Anglicaanse kerk in Kenia, met ondersteuning van Tear, meer dan vijfhonderd Church and Community Mobilisation Process-bijbelstudies (CCMP) gestart. Dat laatste is een hele mond vol voor een methode waarin mensen in drie modules ontdekken hoe ze zelf de bijbel kunnen lezen, wat hun identiteit is als kind van God, wat de middelen zijn die ze zelf al in huis hebben en hoe ze die middelen kunnen inzetten. De verandering die volgt is geregeld een complete transformatie die ook effect heeft op de mensen om het individu heen.

Actieve deelname
Wat me opvalt aan de bijbelstudiegroepen is allereerst dat iedereen actief deelneemt. Ook de kinderen. Het zijn gemengde groepen met kinderen en volwassenen. Die actieve participatie lijkt de sleutel tot het succes van de groepen. De groepen zijn een forum voor elke stem, benadrukt iemand. Iedereen wordt aangemoedigd om mee te denken en praten. ‘Eerst preekte ik met vuur tegen de groep, nu zit het vuur in de groep’, zegt een ander.

Oog voor het alledaagse
Ten tweede hebben de bijbelstudies niet alleen oog voor het geestelijk leven van de leden, maar ook voor het alledaagse. Mensen worden aangemoedigd om met eigen middelen op te staan in hun eigen situatie en verschil te maken. Tijdens een droge periode namen groepen van een kerk in Nairobi bijvoorbeeld de waterdistributie in een wijk op zich.

Elke groep heeft een missie
Ten derde formuleert elke groep een eigen, behapbare missie als afgeleide van de gezamenlijke missie van de kerk. Zo heeft één groep bijvoorbeeld de missie ‘Everybody is somebody’. Voortaan behandelen ze iedereen als waardevol mens. Na een studie over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, kozen ze een arm gezin uit dat nog nooit wat van die nieuwheid had geproefd. Alle groepsleden brachten een cadeautje mee.

Dit project van Tear wil het leven van krottenwijkbewoners verbeteren, vooral van mensen die leven met hiv of aids. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher