Nieuws

19 december 2017 door Kerk in Actie

Kerken en vluchtelingen aan langste tafel van Nederland

Maandag schoven vluchtelingen en kerkleden op verschillende plaatsen in Nederland bij elkaar aan tafel voor een gezamenlijke maaltijd. Ruim 50 kerken en 2500 deelnemers deden mee met de landelijke actie die door Kerk in Actie is georganiseerd om vluchtelingen een hart onder riem te steken.

Vluchtelingen in Nederland blijken zich regelmatig eenzaam te voelen. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 94% meer Nederlandse vrienden wil, maar dat het lastig is vrienden te maken. “Dat is een schrikbarend, zegt Karel Jungheim die als specialist vluchtelingen werkzaam is voor Kerk in Actie. “Want onderzoek wijst ook uit dat vriendschappen heel belangrijk zijn voor een succesvolle integratie”.

2500 meter Tafels van Hoop
Via de landelijke actie Tafels van Hoop vinden op ruim 50 verschillende plaatsen in Nederland ontmoetingen plaats tussen meer dan 2500 vluchtelingen en christenen. Kerk in Actie hoopt vluchtelingen en kerken met de actie in contact te brengen voor een gezellige avond, om begrip te hebben voor elkaars situatie en om de vluchtelingen te helpen bij hun integratie. Jungheim: “We zijn blij met de massale belangstelling voor de actie. We weten dat buiten de actie veel meer kerken dit soort maaltijden organiseren. Samen eten geeft mooie kansen om met elkaar in gesprek te gaan. Uit de voorbeelden die we hebben, blijkt naar aanleiding van de maaltijden veel meer initiatieven te ontstaan, zoals bijvoorbeeld taallessen, vrijwilligerswerk of mentale ondersteuning.”

Wereldwijd ruim 33 miljoen kinderen op de vlucht
De actie Tafels van Hoop maakt onderdeel uit van een advents- en kerstcampagne van Kerk in Actie voor vluchtelingenkinderen. “65 miljoen mensen zijn vandaag de dag op de vlucht. Meer dan de helft is kind. In Nederland vangen we een zeer bescheiden deel van de vluchtelingen. Ze zijn blij met de opvang hier, maar het valt natuurlijk niet altijd mee. Met acties zoals Tafels van Hoop willen er als kerk in praktische zin voor deze mensen zijn. Daarnaast wordt er door kerken de komende weken geld opgehaald voor vluchtelingenkinderen in Nederland, Libanon en Syrië,” aldus Karel Jungheim namens de hulporganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland.

Tijdens de adventsperiode zamelde Kerk in Actie geld in voor vluchtelingen in Nederland, Griekenland en Libanon. Tijdens de kerstperiode wordt er samen met EO Metterdaad, Dorcas en World Vision campagne gevoerd voor vluchtelingen in Syrië. Lees hier meer over de kerstcampagne.

Foto: Kerk in Actie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher