Ds. W. Pieters

God

19 december 2017 door Jeffrey Schipper

Ds. W. Pieters legt uit waarom zondekennis nodig is

"Zondekennis ligt ons niet. Wij zijn van nature hoogmoedige, eigenzinnige en zelfvoldane mensen. We willen niet geconfronteerd worden met onze fouten," maakt ds. W. Pieters duidelijk in de vragenrubriek van Refoweb.nl. De hersteld hervormde predikant uit Garderen geeft antwoord op de vraag: Waarom is zondekennis nodig en hoe diep moet ze zijn?

Pieters: "Wij willen graag zelf weten wat we doen (eigenzinnig) en we willen graag een positief zelfbeeld hebben (hoogmoedig en zelfvoldaan). Wanneer iemand dan een rotte plek aanwijst in ons leven, verdedigen wij ons direct. Zo is het ook ten aanzien van onze concrete zonden. Wanneer iemand uw zonden met name noemt, voelt u zich niet prettig. Zo lang een dominee maar zegt, dat we allen zondig zijn, valt het nog wel mee. Maar noemt hij mijn persoonlijke zonden, dan irriteert mij dat.

Kortom: met de kennis van onze zonde is het slecht gesteld. Hoe komt dat? Ik wees net op onze gesteldheid: we willen graag een positief beeld over onszelf hebben. Ik kan ook op een andere zaak wijzen. De duivel heeft niet graag dat we over onze zonden diep en ernstig nadenken. Immers weet hij dat dit een begin kan zijn van zulk een bezinning die door genade uitloopt op het vluchten tot Jezus Christus in geloofsvertrouwen op Hem. Het begon bij de verloren zoon in de gelijkenis van Lukas 15 ook met bezinning. Voordat hij terugkeert tot zijn vader, keert hij in tot zichzelf.

Zodra hij komt tot zichzelf, denkt hij ook aan zijn vader. En dat wil de duivel niet. Hij probeert jong en oud af te houden van ernstige gedachten. Het is zijn opzet dat we niet grondig onze nood en ellende onder ogen zien. We moeten maar wat oppervlakkig eroverheen stappen. Maar een van de eerste dingen die God ons gaat leren, wanneer Hij ons tot de zaligheid, tot de zaligmakende geloofskennis van Zijn Zoon Jezus Christus leidt, is: zelfkennis."

Lees hier de volledige beantwoording van ds. W. Pieters.

Reacties

N
De verloren zoon had al zondekennis ,zijn broer had hem voor zijn vertrek bij de vader er vast al op gewezen,maar het deerde hem niet ,tot de gevolgen van zijn zonde zichtbaar werden.Hij raakte in armoede ,leed honger en ellende ,als gevolg van zijn zonde.Die honger en ellende zorgde er voor dat hij terugkeerde naar zijn vader, niet de kennis van zijn zonde Ook de Vader begint niet over de zonde van de teruggekeerde zoon ,maar geeft juist een groot feest ,om de terugkeer te vieren van deze zoon,als hij daar geen positief zelfbeeld van krijgt?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
CIP.nl crowdfundt voor De Hoop. Al 99 procent van het bedrag is opgehaald. Draag je bij?