smartphone

Dagelijks leven

18 december 2017 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van Tony Reinke over gebruik smartphone

"De smartphone is de krachtigste uitvinding ooit om mensen met elkaar te verbinden. Maar het is een geladen geweer; geen speelgoed," zegt Tony Reinke in gesprek met het Reformatorisch Dagblad. De Amerikaanse auteur gaat er nu bewuster mee om dan vroeger. We zetten een aantal uitspraken op een rijtje.

  • "Ik zag dat ik mijn smartphone op een ongezonde manier gebruikte. Dat had een negatieve invloed op mijn huwelijk en op mijn kinderen. Zij zagen mij altijd achter een laptop zitten of op een smartphone kijken. (...) Tot mijn grote schaamte was ik meer aanwezig in de virtuele realiteit dan in de huiskamer."
  • "Ik denk dat het niet verstandig is om een kind een smartphone te geven voordat hij of zij zich weet te beheersen. (...) Online is die sociale druk er 24 uur per dag. En als ouder introduceer je die druk in het leven van je kind als je hem of haar een smartphone geeft. Geen tiener kan daaraan ontsnappen. Het is heel moeilijk, maar ik zou wachten tot je kind 16, 17, 18 jaar oud is."
  • "Hoe meer tijd we besteden aan het lezen van tiensecondentweets en willekeurige onlineartikelen, hoe groter de invloed die dat op onze spanningsboog heeft. We raken het lezen van lange stukken in de Bijbel ontwend."
  • Over 'verslaving aan goedkeuring' en waardering in de vorm van likes: "We voelen angst in ons hart als we ons online begeven. We willen geliefd en geaccepteerd worden, dus we verdoezelen onze littekens en gebreken. En als we die opgepoetste versie van onszelf uploaden, houden we de reacties van mensen angstvallig in de gaten. Hoeveel likes, hoeveel shares?"
  • Praktische tips: "Vaak reageer je meteen op een bericht, terwijl dat best even kan wachten. Reageer op een later moment, wanneer het beter uitkomt. Als je per se via je smartphone je e-mail moet lezen, gebruik dan strategische momenten gedurende de dag om er vanachter een computer op te reageren."

Lees hier het volledige interview met Tony Reinke. Lees ook: Hoe we verslaafd raken aan laptop, tablet of smartphone.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher