Joël Boertjens

Nieuws

18 december 2017 door Jeffrey Schipper

Voorganger die wees op bedreigingen moslims reageert op kritiek theologen

"De islam gaat echt heel anders om met afvalligen dan andere religies. En christenen hebben in islamitische landen geen vrijheid. Dit is een wereldwijd probleem." Dit zegt voorganger Joël Boertjens in gesprek met het online magazine Jalta. Nadat hij vorige week duidelijk maakte dat een aantal gemeenteleden met een islamitische achtergrond worden bedreigd door moslims, kreeg hij kritiek van theologen Alain Verheij en Frank Bosman.

Voorganger Joël Boertjens luidde vorige week de noodklok omdat een aantal gemeenteleden is bedreigd door moslims. Volgens Boertjens is er een duidelijke link tussen de bedreigingen en de islam. Verheij reageerde: "Ik vraag mij echter af of deze ex-moslims geholpen zijn bij rechtse dominees. Want Boertjens gebruikt een kruistochtframe." Volgens de theoloog doet Boertjens er verstandig aan om "op constructieve wijze de dialoog aangaan, daar hebben ex-moslims in zijn kerk veel meer baat bij."

"Onder theologen is kritiek op de islam doorgaans taboe," onderstreept Boertjens in zijn gesprek met Jalta. Volgens de voorganger durven ook christelijke media nauwelijks te benoemen dat christelijke vluchtelingen worden bedreigd door moslims. Boertjens verwijst ook naar geweldsteksten in de Koran. "In de Bijbel heb je ook geweldsteksten, maar die bestaan meer uit historische beschrijvingen dan dat het oproept hetzelfde toe te passen in latere tijden. De Koran en islamitische theologie nuanceren en contextualiseren doorgaans niets. 

Alain Verheij zet mij weg. Ik stoor mij aan zijn diskwalificaties ‘klinkkare onzin’, ‘kruistochtframe’, ‘Wierd Duk-frame’, enzovoort. Erger was de kritiek van Verheij op Open Doors, die zou meepolariseren tegen de islam door elk jaar feiten over de christenvervolging wereldwijd te publiceren. Zo’n oordeel vind ik echt beschamend. Open Doors publiceert gewoon feiten."

Lees hier het volledige interview met Joël Boertjens op de website van Jalta. Lees ook: Amsterdamse voorganger bezorgd: "Moslims bedreigen mijn gemeenteleden".

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher