Matthijs Vlaardingerbroek

Nieuws

15 december 2017 door Jeffrey Schipper

"De kerststol heeft niets te maken met de christelijke boodschap"

“Moeten we er met z’n allen echt alles aan doen om de naam ‘kerst’ met hand en tand te verdedigen? Dat lijkt mij niet de bedoeling,” stelt Matthijs Vlaardingerbroek. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop riep op om winkels te mijden die kerstproducten een andere naam geven. Met de verhalenverteller bespreken we deze week drie nieuwsberichten.

Aanvaller Joods restaurant gevechtsklaar
De 29-jarige man die vorige week ramen bij een Israëlisch restaurant insloeg, is een in Syrië geboren asielzoeker. Bij de politie heeft hij verklaard getraind te zijn in het gebruik van wapens en dat hij gevechtservaring heeft. Dat bevestigen bronnen rondom het politieonderzoek.

Voordat de man tot deze vernieling aanrichtte, ging er het nodige aan vooraf. Mede-eigenaar Daniel Baron - en met hem vele anderen - vermoedt dan ook dat het om een gerichte actie gaat. Hij denkt dat de vernieling is aangericht vanwege de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, door president Trump. Matthijs wijst hier ook op. “Met zijn besluit kwam Trump tegemoet aan zijn evangelicale achterban. In die zin kun je stellen dat christenen invloed hebben gehad op deze gebeurtenis. Als religie een rol speelt, ligt zwart-wit denken altijd op de loer,” benadrukt de schrijver.

"Onze overtuiging stoppen we in een soort kluis en we doen er alles aan om dat geloofskluisje te bewaken. Omgekeerd doen veel moslims precies hetzelfde."

“Sommige christenen staan er als volgt in: ‘Jeruzalem is gegeven aan de Joden. Klaar is Kees.’ Aan de andere kant is een groep er net zo heilig van overtuigd dat Jeruzalem een heilige stad voor moslims is. Vanuit die overtuiging en met de pijn van Trumps besluit in het achterhoofd, heeft de dader gehandeld. Voor de duidelijkheid: ik veroordeel zijn misdaad volkomen. Ik beschrijf slechts waar zwart-wit denken toe kan leiden.

Door een radicale overtuiging verdwijnen nuances uit het zicht. Als we ons daar niet van bewust zijn, gaat dat ten koste van wijsheid. Onze overtuiging stoppen we in een soort kluis en we doen er alles aan om dat geloofskluisje te bewaken. Omgekeerd doen veel moslims precies hetzelfde. Van daaruit ontstaan dit soort wandaden.”

Claudia de Breij boos op SGP-Kamerlid
SGP’er Roelof Bisschop adviseerde als Tweede Kamerlid op Twitter een vrouw winkels te mijden die kerstproducten een andere naam geven. Als voorbeeld noemde de vrouw de kerststol die door sommige winkeliers in omgedoopt tot feeststol. Claudia vindt het advies van Bisschop niet kunnen en noemde dat “onversneden racisme”.

Volgens Matthijs is zo’n Twitter berichtje snel geschreven. “Ik heb dat ook weleens gedaan en na afloop denk je: ‘Dat had wat genuanceerder gekund’." Hij verwacht niet dat Roelof Bisschop nu stopt met winkelen in de HEMA. "Sommige christenen gaan misschien wel zo ver. Alsof de naamsverandering van een stol betrekking heeft op de christelijke boodschap. Ze vergeten dat winkels als de HEMA maar één ding willen: zoveel mogelijk producten verkopen. Het gaat hen echt niet om het uitdragen van een kerstboodschap. Vroeger verkocht men zoveel mogelijk stollen door er het woord ‘kerststol’ op te plakken. Maar tijden veranderen en blijkbaar denkt men nu meer te verkopen met ‘feeststollen’. Daar zit geen ideologie achter, slechts commercie.

We leven inmiddels in een post-christelijke samenleving. Moeten we er met z’n allen echt alles aan doen om het woordje ‘kerst’ in de stol te verdedigen? Is dat als christenen onze roeping? Wat heeft dat eigenlijk te maken met een God die mens wordt? Daar gaat het namelijk om bij kerst. Opvallend genoeg toont Claudia de Breij met haar reactie aan dat ze die boodschap beter heeft begrepen.” ‘Ik wens hem (SGP’er Bisschop, red.) deze kerst bezoek van een engel die iets uitlegt over naastenliefde,’ schreef Claudia.

"Alsof de naamsverandering van een stol betrekking heeft op de christelijke boodschap. de HEMA wil maar één ding: zoveel mogelijk producten verkopen."

Matthijs: “Ik kan me niet voorstellen dat, als de Kerstman ooit in de Feestman wordt veranderd, er ook maar één christen is die hier van wakker zou liggen. Waarom dan wel zoveel waarde hechten aan de kerststol?”

Omstreden senaatskandidaat Moore weigert nederlaag te erkennen
Roy Moore, de omstreden Republikeinse kandidaat voor de Senaatszetel van Alabama, weigert zijn nederlaag toe te geven. De oud-rechter, die door meerdere vrouwen wordt beticht van seksueel misbruik, stelt dat de officiële telling nog niet is afgerond.

Moore stelde dat een verlies van de Republikeinen in Alabama een nederlaag zou zijn voor "de universele waarheid dat God al het leven en alle vrijheden op aarde heeft gecreëerd. Abortus, sodomie en materialisme hebben de plek ingenomen van het vrije leven en het geluk." Matthijs: “Als evangelicale christen in het zuiden van Amerika is stemmen op de Democraten een doodzonde. Want de Democraten staan voor een goddeloos beleid, zo wordt hen geleerd.”

Maar dat de Republikein omstreden is, maakte de verkiezing voor christenen in Alabama erg ingewikkeld. Moore zou onder meer minderjarige meisjes hebben aangerand. Desondanks bleef de evangelische kiezers massaal achter hem staan. Matthijs: “Evangelicals moesten kiezen: gaan we voor ‘de man Gods’ die omstreden is of voor die ‘goddeloze Democraten’? Om te voldoen aan hun innerlijke overtuiging werden zij min of meer gedwongen om hun christelijke waarden op te rekken, zodat zij toch nog hun stem op Moore konden uitbrengen. De christelijke overtuiging leidt hier tot een uiterste polarisatie, waardoor iedere vorm van nuance en wijsheid verdwijnt.

Maar laten we niet vergeten dat wij als Nederlandse christenen hier op onze eigen manier ook mee te maken hebben, misschien zelfs wel in de vorm van een feeststol! Vaak kijken we hoofdschuddend naar gebeurtenissen in Amerika en lachen we neerbuigend om wat we lezen of zien. Ondertussen moeten we blijven beseffen dat onze religieuze overtuigingen er voor zorgen dat ook wij zwart-wit over bepaalde zaken denken. We lopen allemaal voortdurend het risico om de nuance en daardoor ook vaak de wijsheid uit het oog te verliezen.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher