joni

Levensverhaal

15 december 2017 door Hendriëlle de Groot

Joni vertelt haar levensverhaal: "Ik wist dat ik ging verdrinken"

Toen Joni Eareckson zeventien jaar was, dook ze in ondiep water, vanaf een vlot in Chesapeake Bay. Een keerpunt in haar leven: ze raakte daardoor verlamd. Sindsdien zit ze in een rolstoel. Ze zet zich al jarenlang in voor mindervalide of gehandicapte mensen, miljoenen christenen kennen haar. In alle werelddelen is Joni & Friends actief. Ze zegt: “Ik zit liever in mijn rolstoel met God, dan zonder rolstoel en zonder God.”

In het eerste deel vertelt ze haar levensverhaal. “Ik raakte met m'n hoofd de bodem. Ik probeerde boven te komen, maar kon m'n armen niet meer gebruiken. Het water was troebel en donker. Ik wist dat ik ging verdrinken. Ik hield m'n adem in, in de hoop dat m'n zusje zou merken dat ik nog niet was bovengekomen.” Toen ze in het ziekenhuis lag, trok de wereld aan haar voorbij. Haar leven bestond uit ademhalen, eten en slapen. “Terwijl buiten de muren van het ziekenhuis iedereen trouwde.” Vragen over de zin van het leven drongen zich aan haar op.

Nu ziet haar leven er heel anders uit. Sommige mensen zeggen dat zij het goed voor elkaar heeft. Ze heeft een man, een leuk huis en een baan. De meeste gehandicapte mensen hebben dat niet. Als er zo'n reactie komt, zegt zij: “Ja, daar ben ik mij van bewust. Maar aan wie veel is toevertrouwd, des te meer wordt van hem gevraagd. Als God me in enig opzicht zegent, dan probeer ik die zegen zo snel mogelijk door te geven aan een ander.”

Met haar stichting helpt ze gehandicapte mensen van over de hele wereld. “Ik zou graag zien dat al die mensen een leger vormen, een grote macht van gelovigen die Jezus zo nauwgezet volgen en zo hartstochtelijk liefhebben, die het evangelie in de praktijk brengen voor anderen die lijden of hulpeloos zijn. Zodat de wereld wordt wakkergeschud en het ziet.”

In december en januari worden op CIP.nl documentaires gepubliceerd over het leven en de bediening van Joni. Ze werden eerder uitgezonden door Hour of Power en gepresenteerd door Jan van den Bosch, die veel mensen ook kennen als oprichter van de EO-jongerendag en als eigenaar van Beter-Uit-reizen.

Meer over Joni >>

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher