Docu pinksterbeweging VICE

God

14 december 2017 door Jeffrey Schipper

15 reacties op de pinksterdocumentaire van VICE

Deze week publiceerde VICE een documentaire over de pinksterbeweging. Presentatrice Gwen dook in de wereld van de pinksterkerk en volgde evangelist Daniël van Deutekom. De documentaire leverde veel reacties op. We zetter er een aantal op een rij.

Religieonderzoeker Miranda Klaver vindt het verwarrend dat in de documentaire wordt gesproken over 'de pinksterkerk' en niet over 'de pinksterbeweging'. Ze vindt dat de documentaire geen compleet beeld geeft van de hele pinksterbeweging. Tegelijkertijd geeft de religieonderzoeker in het Nederlands Dagblad aan dat ze de verhalen van jongeren interessant vindt. Met name het verhaal van Daniël laat ontwikkelingen in de pinksterbeweging volgens haar duidelijk zien. "Het gaat niet zozeer om een uitgewerkte theologie, maar om bepaalde praktijken als profeteren en zieken genezen."

Renske de Jong: Oei wat een kortzichtige en lompe reacties. Documentaire is duidelijk uit op sensatie. Ligt vast wat genuanceerder. Mooie aanzet voor christen-haat. Laat je niet gek maken. Praat er gewoon met mensen over en ontmoet elkaar vóór het oordelen. De docu is enigzins subjectief in elkaar gezet en lijkt niet een geheel getrouw beeld te geven. Een kerk-verlater zal een negatieve ervaring hebben en dat er dingen mis zijn in de kerk is niet raar.

"In de pinkstergemeente waar ik ben opgegroeid, zouden mensen als Daniel en Martin Koornstra NOOIT een podium krijgen, omdat die twee mannen veel te extreem zijn."

Chance Zondag: Als openlijk homoseksuele gelovige wil ik hier graag even op reageren. Ik weet als geen ander hoe het is om een kerk binnen te komen in een warm bad om vervolgens te horen je mag eigenlijk niet zijn zoals je bent. Het punt is dat christenen echt het beste met bekeerlingen voor hebben. Ze hebben een geloofsovertuiging en van daaruit geloven zij dat bepaalde dingen schadelijk zijn voor de mens 'zoals homoseksualiteit' en niet binnen Gods plan passen. Dit is de reden dat ik persoonlijk niet meer naar een kerk ga maar ik geloof in en houd nog steeds heel veel van Jezus. (...) Er zijn wat radicale ideeën bij en niet iedereen - ik dus ook - zal zich welkom voelen in een kerk maar dit soort documentaires veroorzaken onnodige onrust en haat tegenover de christenen in ons land.

Karin de Geest: Wat een luie journalistiek. Jullie (VICE, red.) claimen dat jullie "doken" in de wereld van de pinkstergemeente, maar vervolgens belichten jullie alleen een nogal extreme kant. Ik ben geboren en getogen in de pinksterbeweging, dus ik weet waarover ik het heb. Wat jullie hier laten zien is niet representatief. In de pinkstergemeente waar ik ben opgegroeid, zouden mensen als Daniel en Martin Koornstra NOOIT een podium krijgen, omdat die twee mannen veel te extreem zijn. (...) De denkfout die jullie maken, is dat jullie lijken te denken dat de pinksterkerk een soort homogene soort kerk is. Maar een van de grote kenmerken van de pinkstergemeente is juist dat er niet zo'n kerkgemeenschap is.

Michiel Diemer: Als je je film begint met 'dat is de pinksterkerk' ga je al compleet fout. Er zijn er namelijk honderden in Nederland, die vanzelfsprekend ook weer allemaal andere dingen doen. Mooi dat er een docu over gemaakt word, jammer dat er te weinig onderzoek gedaan is.

Sam Janssen: Ik vind het meer een promofilmpje voor de pinkstergemeente dan een kritische docu. Wat een eng fanatisme in die jongen zijn ogen. De vrouw die kritisch was, was daarvoor te kort aan het woord. Ik kreeg er koude rillingen van. Een doodenge radicale toestand en ben blij dat ik uit het wereldje ben.

Klaas Boltjes: Radicale christenen?! Ik ben atheïst maar ik heb wel respect voor het feit dat christenen open staan voor verandering binnen de beleving van de religie. Dat ze mee gaan met de tand des tijds. Willen deze christenen aanslagen plegen of een soort van sharia in voeren? Nee dat willen ze helemaal niet. Maar ze worden wel op hetzelfde niveau geplaatst als radicale moslims!!! Voetbalhooligans zijn erger dan deze Jezushippies. Politiek correcte waanzin van Vice!

Al met al voelt het ernstig onaf en erg onevenwichtig. Alsof elke "pinksterchristen" een soort gevoelsmatig, irrationeel blij ei is.

Koen Prinzen: Zojuist deze docu gekeken. Erg interessant. Ik ben zeer onder de indruk van de interviewster die er erg onbevooroordeeld ingaat. Ik vind het wel jammer dat iemand die eigenlijk helemaal niet representatief is voor de pinksterkerken zo prominent in beeld komt. In de laatste scène bij het kampvuur geeft hij zelf ook aan uit de kerk gestapt is en nu zijn eigen ding doet. De vragen die de interviewster hierover stelt zijn erg goed en worden slecht beantwoord.

Jessica Pluym: Chapeau voor de rust en de neutraliteit, maar kritisch? De echt kritische vragen lagen bij alle geinterviewden ruimschoots voor het oprapen en nergens werden ze echt gesteld. (...) Al met al voelt het ernstig onaf en erg onevenwichtig. Alsof elke "pinksterchristen" een soort gevoelsmatig, irrationeel blij ei is. Ik ben geboren en getogen in die wereld (geen onderdeel meer van overigens) en ik herken hier met name Soul Survivor en co in, en absouut niet de pinksterbeweging.

Ard-Jan de Pater: Ik word er verdrietig van. Waarom moet een mens zijn hart openen om de Heilige Geest te ontvangen? Als God iemand op 't oog heeft dan heeft een mens niets meer te vertellen en verandert hij door Gods liefde. God opent ons hart en niet andersom, een grote dwaling wat mij betreft. En betreft dat lachen en soort tongentaal wat jullie produceren is niets anders dan 'Kundalini'. Overgewaaid uit India en omstreken, ook in oosterse vechtsporten kan je mensen zomaar laten omvallen door de 'drukplekken' op het menselijk lichaam aan te raken en je daardoor uit balans raakt. De hele naweeën na de Toronto blessing zijn een grote poppenkast. Miljoenen mensen worden geïndoctrineerd en gehersenspoeld met angst en alle gevolgen van dien...

Cindy Kerkhofs: Jammer dat het Evangelie er totaal niet in voorkomt en er totaal niks over wordt gezegd. Bidden voor mensen en ze "genezen" is toch geen evangelisatie?
Daarbij vind ik het jammer dat er zo wordt afgezet tegen de kerk en dan vooral die sneren naar de traditionele kerk... Dus ik als traditionelere christen heb geen passie? Ik geloof in een God op afstand waar ik niet mee kan praten? Ik geloof dat het draait om regeltjes en wetten en ben niet vrij? Nou, thanks...klopt helemaal niks van!

Lucas Licht: Ik vind dat de documentairemaker een prima product heeft afgeleverd. De gelovige verkneukelt zich bij het zien van zó veel liefde voor Jezus en de kracht van gebed. De ongelovige verkneukelt zich vanwege de absurditeit van dit geloof en de satire. VICE heeft hierin een keurige middenweg gekozen. Hulde!

Bryan Wu: Ik was altijd al een vreemde eend in de tent. Maar als ik dit zie voel ik me erg normaal/slim/snugger/sober. Religie moet je respecteren? Ik verlies mijn respect voor religie keer op keer.

Ruben Bonk: Een eerlijke documentaire. Ik ben er zelf ook in opgegroeid en heb ooit nog een 3-jarige pinksteropleiding in het buitenland gevolgd. Veiligheidsstructuren zijn belangrijk binnen de kerk maar bij zo’n grassroots beweging zoals bij die Daniel thuis is er een andere focus, ze kijken naar boven. Het maakt niet uit wat voor naam je de beweging geeft maar zolang Jezus het middelpunt blijft dan groeit het door en worden er levens veranderd van mensen die hun maker leren kennen, jong of oud. Niet veel anders dan 2000 jaar geleden dus.

Reinald Hofman: Hoezo populair? Hoezo snelgroeiend? De "gewone" kerken zijn nog altijd 25x groter. Het is een type christendom waar sommigen zich prettig bij voelen(!), maar veel meer anderen grote moeite mee hebben vanwege de vele eenzijdigheden.

Klik hier om de documentaire te bekijken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher