pastors india

Nieuws

14 december 2017 door Hendriëlle de Groot

Christenvervolging in India: twee pastors gedwongen om excuses aan te bieden voor evangelisatie-evenement

Twee pastors uit India werden onlangs gedwongen om een evangelisatie- evenement te annuleren en om een verklaring te ondertekenen waarin ze hun excuses aanbieden, omdat het 'aanstootgevend' zou zijn voor hindoes uit de omgeving.

Vlak voor de start van het driedaags evangelisatie evenement waar duizend mensen werden verwacht, viel een groep hindoe-extremisten hen aan. De voorgangers, Vijah Jogi en Santosh Rao, vertelden aan Morning Star News dat de groep beweerde beledigde te zijn door Lucas 7:22-23, de tekst die ze gebruikten op hun poster om het evenement aan te kondigen.

Deze tekst gaat over het genezen van blinden en lammen en het opwekken van doden. “Ze maakten ruzie met ons,” vertellen de voorgangers. 'Jullie promoten blinde overtuigingen. Hoe kunnen kreupelen lopen? Hoe kunnen doven horen? Hoe kunnen jullie de doden opwekken? Als God dit alles kan doen, waarom gaan jullie mensen dan naar de dokter?', zeiden de aanvallers volgens Jogi.

De twee voorgangers werden geslagen door de hindoes. In een poging om de spanning te verminderen, verontschuldigde Jogi zei tegenover de groep. Hij zei: “Als ik jullie op persoonlijk niveau beledig, door deze tekst te citeren in de poster, dan bied ik mijn excuses aan. Het spijt ons zeer.”

Maar de hindoe-extrimisten beweerden dat de pastors voor het organiseren van het evenement ook toestemming nodig hadden van de rechter, naast toestemming van de politie. En dat terwijl christelijke leiders de afgelopen twintig jaar geen problemen hebben ondervonden bij het organiseren van dit soort evenementen.

Volgens The Christian Post bracht de groep hindoes de voorgangers vervolgens naar het politiebureau, waar de polite vragen stelde over de vereiste toestemming. In de tussentijd verscheurden en verbrandden de activisten de spandoeken. Ze maakten de verlichting en de stoelen kapot en braken het podium af. “De politie vertelde ons dat ze niet veel voor ons konden doen, als ze een zaak tegen ons aanspannen,” zei Jogi. Ze werden gedwongen om een verklaring te ondertekenen, waarin ze hun verontschuldigingen aanbieden. Daarin staat dat ze oprecht spijt hebben van het beledigen van de hindoes en dat ze het evenement annuleren. Opnieuw werden ze geslagen.

De twee zijn niet van plan om zich te laten ontmoedigen. In mei organiseren ze opnieuw een evangelisatie-evenent. "De activisten volgen mij overal waar ik heen ga," zei Jogi in The Christian Post. "Ik weet dat ik word bedreigd. Maar ik heb mijn leven volledig toegewijd aan het werk van de Heer, en dat blijft zo, tot mijn laatste adem."

India staat op de vijftiende plaats in de Ranglijst Christenvervolging. Dit jaar zijn zeven voorgangers gearresteerd. Ze riskeren een gevangenisstraf van drie jaar. De voorgangers om wie het gaat, waren naar een huis in Uttah Pradesh geroepen om te bidden voor een vrouw, die zich recent had bekeerd tot het christendom en haar man. Familieleden waren boos over de bekering en beklaagden zich bij de politie over een 'gedwongen bekering', wat uiteindelijk leidde tot de arrestatie van de pastors.

In de deelstaat Madhya Pradesh zijn christenen gearresteerd omdat ze kinderen naar christelijke scholen brachten. Hindoe-extremisten beschuldigden de christenen van het 'gedwongen bekeren van hindoe kinderen'.

Morning Star News meldde dat zes christenen in de staat Jharkhand langer dan een maand in de gevangenis werden gestopt, omdat ze baden voor een zieke hindoestaanse vrouw.

Wilson Chowdhry, voorzitter van Britisch Asion Christian Association, een liefdadigheidsorganisatie in Londen, zei in een reactie op deze gebeurtenis: “Het kastenstelsel krijgt nieuwe impulsen en vernietigt de levens van rechteloze burgers. Erger nog: elke minderheid die te midden van de hindoe-meerderheid leeft, leeft in een tijd van toegenomen achterdocht en vijandigheid.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher