Eerste Openbaring van Jakobus

Hoogleraar wijst op nepnieuws over Vroege Kerk

14-12-2017 door Reformatorisch Dagblad

Speciaal in de christelijke feesttijd komt de seculiere pers met schokkend nieuws over het ontstaan van het christendom, constateert prof. dr. Johannes van Oort in het Reformatorisch Dagblad.

Van Oort schrijft dit naar aanleiding van een nieuwsbericht in Nederlandse media over de ontdekking van de 'Eerste Openbaring van Jakobus'. "In no time werden de snippers opgeblazen tot een compleet Bijbelboek," merkt hij op. "Dat, zo luidt het, is niet alleen 'teruggevonden', maar bewijst opnieuw hoe de kerk afwijkende meningen onderdrukt." Van Oort wijst ook op berichtgeving over onder andere het 'Evangelie van Jezus’ vrouw' en het middeleeuwse 'Evangelie van Barnabas'.

"Dergelijke berichtgeving is tendentieus en in veel opzichten incorrect," onderstreept Van Oort. De ontdekking van de 'Eerste Openbaring van Jakobus' is volgens hem niet meer dan een leuke vondst. "Ze bewijst wat we sinds de ontdekking bij Nag Hammadi allang wisten: deze en andere gnostische geschriften zijn oorspronkelijk geschreven in het Grieks. Over het ontstaan van het christendom zeggen deze snippers uit de vijfde of de zesde eeuw niets."

Lees zijn volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad.

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Hoogleraar wijst op nepnieuws over Vroege Kerk
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!