Zondagskinderen vice

God

14 december 2017 door Rik Bokelman

Karel Smouter: "Pinksterkerken zijn wars van kerkelijke regels en structuren"

Journalist Karel Smouter schrijft op VICE naar aanleiding van de documentaire Zondagskinderen dat pinksterkerken "wars zijn van kerkelijke regels en structuren, die volgens gelovigen de Heilige Geest alleen maar in de weg zitten." 

"En dus richten ze overal ter wereld hun eigen kerken op, elke generatie opnieuw. Vaak staat een zogenoemde ‘apostel’ aan het roer van zulke kerken: charismatische jonge mannen die door hun enthousiasme een groep gelovigen aan weet te spreken."

Bekijk de hele documentaire hier.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Ook geeft Smouter antwoord op de vraag of pinksterkerken gevaarlijk zijn, of niet. Zijn antwoord: "Daar is niet echt eenduidig antwoord op. Tegenover elk schandaal staan honderden kerken die van grote betekenis zijn voor de gelovigen zelf en de steden waar ze in zijn gevestigd. Zo zetten pinksterchristenen zich van oudsher in voor bijvoorbeeld het bestrijden van armoede. [..] Gelovigen ervaren hun entree in een pinkstergemeente vaak als een warm bad, en de boodschap dat ze Gods liefde in het hier en nu kunnen ervaren kan mensen mentaal sterker maken."

Al is er ook een schaduwzijde. Zo is er onder andere vaak manipulatie in kerken. "De harde kant van de pinksterboodschap is bovendien dat als de manifestaties van de Heilige Geest bij jou uitblijven, je de oorzaak bij jezelf moet zoeken. Wie niet genezen wordt, heeft bijvoorbeeld te weinig geloof. En wie ondanks trouwe kerkgang depressief blijft, stelt zich te weinig open voor Gods liefde. Als je dat maar vaak genoeg te horen krijgt, kan dat psychologisch ontwrichtend zijn."

Over gebedsgenezing zegt hij dat het kan werken. "Omdat pijn een subjectieve ervaring is met een sterk psychologische component, is een verbetering van klachten op korte termijn zeker niet uitgesloten. Maar echte wonderen, daarvoor ontbreekt vaak iedere vorm van bewijs." 

"Zondagskinderen laat zien dat achter dit alles wel degelijk goede bedoelingen schuil gaan. En dat gelovigen zeker ook gebaat zijn bij wat ze in pinksterkerken aantreffen."

Lees het hele stuk hier.

Bekijk hier de documentaire Zondagskinderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher