Kerk Leeuwarden

God

14 december 2017 door Operatie Mobilisatie

Waarom deze zendelingen de kerk in Nederland belangrijk vinden

We vroegen zendelingen die al een tijdje uitgezonden zijn wat voor hen de waarde is van de kerk in Nederland die hen heeft uitgezonden. Conclusie: de kerk blijft belangrijk!

Gerwin van der Grijn is met zijn gezin uitgezonden naar Zuid-Afrika. “We zouden niet het zendingsveld op willen zonder dat er een gemeente achter ons staat. Zending is geen ‘one-man show’, maar gebeurt vanuit het verlangen van een gemeente om mensen te bereiken met de liefde van Jezus. Het geeft ook een geestelijke borging te weten dat er voor je gezorgd en gebeden wordt. We ontvangen veel kaartjes van de gemeente/gemeenteleden. De financiële steun die we ontvangen geeft ook aan dat ze achter het werk staan dat we doen. En door e-mail en andere vormen van communicatie blijf je een band houden met de gemeenteleden.

Operatie Mobilisatie is een internationale en interkerkelijke zendingsorganisatie. Meer dan 3100 OM-werkers met 100 nationaliteiten zijn wereldwijd vertegenwoordigd, om Jezus Christus op verschillende manieren bekend te maken.

Eens per kwartaal Skypen we met de oudste die verantwoordelijk is voor zending. Daarnaast lezen we de wekelijkse nieuwsbrief van de gemeente. Ook sturen we kaartjes naar gemeenteleden en communiceren we met hen via Facebook of andere media. Het is mooi om de dingen die op het zendingsveld gebeuren te delen met de kerk. Hiermee geven we elkaar ook een bredere kijk op Gods werk in de wereld. Wat me altijd bijblijft, is de steun die we ervaren hebben in het proces van voorbereiding op onze uitzending. Onze gemeente is daarbij heel nauw betrokken geweest en heeft ons daarin gesteund en aangemoedigd. De uitzenddienst een paar dagen voordat we naar Zuid-Afrika vertrokken was een hoogtepunt in dat proces.”

Tip voor de kerk:
“Het zijn vaak de kleine dingen die de connectie tussen de kerk en de zendeling goed houden. Zomaar even een kort berichtje of e-mail betekent al heel veel. En laten weten dat de zendeling met gebed ondersteund wordt is heel belangrijk, zeker in tijden dat het allemaal niet zo lekker gaat (want die momenten zijn er ook gewoon).”

Tip voor collega-zendelingen:
“De zending ingaan zonder dat er een kerk/gemeente achter je staat is eigenlijk een slecht idee. Het is de kerk die mensen uitzendt. Dit geeft de gemeente de verantwoordelijkheid zorg te dragen voor de zendeling. De zendeling heeft de verantwoordelijkheid om de gemeente op de hoogte te houden van zijn welzijn en de dingen die plaatsvinden op het zendingsveld.”

"Zending is geen ‘one-man show’, maar gebeurt vanuit het verlangen van een gemeente om mensen te bereiken met de liefde van Jezus."

Novi is met haar gezin uitgezonden naar een land in Azië. “Ik vind het een heel fijn gevoel dat de kerk in Nederland achter ons staat. Het is jaren ons thuis geweest en de verbondenheid blijft. Ik vind het van grote waarde dat mensen je kennen, achter je staan, voor je bidden. Het kan ook een meerwaarde zijn dat je dezelfde geloofsbeleving hebt en daardoor beter begrepen wordt bij strijd, moeilijkheden of wat dan ook.

In onze voorbereiding was er op een bepaald ogenblik een probleem met een andere organisatie. We werden heel onzeker. Onze voorganger ging toen pal achter ons staan en heeft ons daarmee enorm gesteund. We zijn bevestigd dat we altijd op hem en de kerk terug kunnen vallen. Daarnaast is onze kerk enorm trouw in zowel geestelijke, praktische als financiële ondersteuning.

Het Hoofd Zending van onze (grote) kerk stuurt een zendingsteam aan en voor iedere zendeling is er een ThuisFrontTeam (TFT). De TFT’s worden ondersteund door het zendingsteam. Daarnaast vult elk TFT op eigen creatieve wijze in hoe ze de werker verder kunnen ondersteunen. Het Hoofd Zending stuurt regelmatig een mailtje, een nieuwtje, vraag of bemoediging etc. Af en toe wordt er geskyped en af en toe zijn we zendeling van de maand. Na drie/vier jaar op het veld biedt de kerk uit zichzelf een professionele counseling aan: even kijken hoe het ermee gaat.
Elk jaar ontvangen we in de Kerstperiode een pakket met leuks en lekkers. Het is altijd een groot feest dat pakket te ontvangen en te openen.”

Tip voor de kerk:
“Ik heb een vriendin die al jaren met haar man in het buitenland zit. Ik vind het erg triest dat ze zich soms voor elke stap moet verantwoorden en nauwelijks ondersteuning krijgt, in allerlei opzichten. En ze hebben geen idee hoe het leven hier is. Dus: kerk, indien mogelijk, ga kijken, steek je licht op bij andere kerken, hoe doen zij het? En zorg dat je niet ophoudt te bemoedigen. Het is nodig.”

Tip voor collega-zendelingen:
“Wees open en eerlijk, informeer je achterban, vergeet je nieuwsbrief niet. Maar wees daarin ook wijs, zodat mensen niet nodeloos bezorgd raken.”

Dit artikel komt uit GO magazine van Operatie Mobilisatie. Lees hier het volledige magazine.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher