auto

Nieuws

12 december 2017 door Hendriëlle de Groot

Journalist in de problemen na bekritiseren van pastor die Rolls-Royce van medechristenen kreeg

Berichten op social media kunnen je in de juridische problemen brengen, zo ontdekte een Zuid-Afrikaanse journalist die zich kritisch uitliet over een pastor. Hij liep op Facebook te koop met de bezittingen die hij had gekregen van zijn 'geestelijke zoons en dochters'.

Journalist Solomon Ashoms Izang is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf door de rechtbank in Johannesburg, nadat hij commentaar had gepost bij de Facebookpost van de omstreden pastor Alph Lukau van Alleluia Ministries International. Dit schrijft het Zuid-Afrikaanse dagblad Times Live Een eerdere waarschuwing van de rechtbank om dit soort berichten niet meer te plaatsen, sloeg hij in de wind. 

Lukau kreeg vorige maand wel heel royale cadeaus voor zijn 42e verjaardag: een Rolls Royce Wraith en een Sandton penthouse (een dakappartement). Foto's van het feest en de fonkelnieuwe auto werden op zijn Facebookpagina geplaatst. Hij bedankte zijn 'geestelijke zonen en dochters voor het speeltje van topklasse'.

Dit bracht Izang, de uitgesproken redacteur en oprichter van het christelijke tijdschrift Parable, ertoe om aan zijn Facebook-volgers de vraag voor te leggen: 'Moeten christenen geven aan rijke voorgangers?' De post ging gepaard met met foto's van de luxe auto en het penthouse.

De rechtbank sommeerde Izang al in mei om te stoppen met het publiceren van lasterlijke opmerkingen over Lukau. De kerk had hem voor het gerecht gedaagd vanwege het plaatsen van opmerkingen over een dure gebedsbijeenkomst die Lukau vorig jaar organiseerde voor alleenstaande vrouwen, met de belofte om hen aan een man te helpen. Tickets voor het evenement kostten vijfduizend rand per persoon, wat omgerekend neerkomt op 311,50 euro. 

Nu hij geen gehoor heeft gegeven aan die oproep, heeft rechter Majake Mabesele van de rechtbank van Johannesburg Izang hem veroordeeld. Aanleiding was zijn laatste opmerking over de Rolls Royce en het penthouse. Hij heeft hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van twintig dagen met een proeftijd van twee jaar opgelegd. Als hij binnen die twee jaar opnieuw de mist ingaat, moet hij de gevangenis in.

De rechter zei in zijn uitspraak niet zozeer aanstoot te nemen aan Izangs bericht, maar aan de Bijbeltekst die hij citeerde als reactie op een opmerking op zijn bericht. “De verweerder heeft nooit rechtstreeks uitspraken gepubliceerd die de aanklagers hebben zwartgemaakt. Zijn bevestigende reactie op een opmerking dat de aanklager een valse profeet is, heeft echter indirect de aanklager belast."

Izangs advocaat Terry Scott zei dat ze niet in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. “We geloven niet dat hij iets heeft gezegd dat lasterlijk of denigrerend was. In het verleden heeft hij misschien verkeerd gehandeld, maar nu is zijn houding en intentie goed.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher