Stefan Paas

Nieuws

12 december 2017 door Jeffrey Schipper

Waarom theoloog Stefan Paas zich niet druk maakt om 'islamisering' Nederland

"Soms zeggen mensen: hoe kun jij als christen zo vreselijk naïef zijn over de islamisering van Nederland." Theoloog Stefan Paas legt via Twitter uit waarom zich in tegenstelling tot andere christenen niet druk maakt over de islamisering van ons land.

"Ja, ik weet dat er (vrijwel) geen ‘moslimland’ is waar verschillende levensbeschouwingen gelijke rechten hebben, en ik weet dat van de top-30 landen waar mensen vervolgd worden om hun geloof er maar terr niet-islamitisch zijn (China en N-Korea). Ik weet ook dat afvalligen en bekeerlingen tot het christendom (ex-moslims) het zelfs in Nederland heel moeilijk kunnen hebben en dat zij geregeld bedreigd worden, of erger. Hierin hebben de mensen op ‘rechts’ volkomen gelijk.

Ik begrijp dus ook dat velen niet gerustgesteld worden als ik zeg dat die ‘islamisering’ zo’n vaart nog niet loopt met ca. 5% moslims in Nederland (mogelijk ca. 14% in 2050). Gegeven bovenstaande, is dat antwoord te koel en te statistisch. Het gaat niet in op de echte zorgen. Hoewel ik als christen dus niet direct warmloop voor ‘islamisering’ (sorry aan de meerderheid van lieve en goedwillende moslims), is er meer dat ik weet en geloof dan deze angstig makende gegevens. En dat verklaart mijn zogenaamd ‘linkse’ houding op dit vlak.

Als christen geloof ik dat ik mijn naaste moet behandelen zoals ik zelf behandeld wil worden. Dus: ik ga uit van de goede trouw van elke medemens, totdat het tegendeel blijkt. En daarna krijgt iemand een nieuwe kans. Geen mensen demoniseren, vanwege hun achtergrond of geloof. Christenzijn = Jezus volgen, ‘die niet schold als hij uitgescholden werd, en als hij leed niet dreigde, maar het overgaf aan hem die rechtvaardig oordeelt’ (1 Pet. 2:23). Een christen kan geen agressief burger zijn. Liever onrecht lijden dan onrecht doen.

Als christen weet ik dat mensen heel verschillend omgaan met hun religieuze tradities. Interpretatie van de teksten bepaalt gedrag, en interpretatie gebeurt in historische/culturele context. Je kunt mensen niet vastprikken op teksten, zonder henzelf te kennen.

Ik geloof dat onze rechtsstaat (burgers gelijk behandeld ongeacht afkomst, geaardheid, religie) kostbaar en onopgeefbaar is. Het is het enige waarin wij moreel verschil maken in deze wereld. Als wij dat opgeven, hebben we geen poot om op te staan ten opzichte van Saoedie-Arabië en Noord-Korea. Er is dus voor ons land maar één denkbare koers, wat mij betreft: rechtsstaat in stand houden en uitgaan van een gezamenlijke toekomst van moslims, christenen, atheïsten, etc. etc. in Nederland. De grootste bedreigingen op dit punt zie ik momenteel niet van moslims komen, eerlijk gezegd.

Tot slot: als mens en burger denk ik dat niemand er aardiger van wordt als hij of zij voortdurend wantrouwend benaderd wordt, als stripfiguur in plaats van als mens. Moslims schofferen is niet alleen onchristelijk, maar ook onbeschoft, stom, en contraproductief."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher