zondagskinderen vice
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

12 december 2017 door Redactie

VICE maakt kritische documentaire over Pinksterbeweging - kijk hier

De Pinksterkerk is de snelst groeiende tak binnen het christendom. Terwijl de kerken in Nederland leeglopen, is de Pinksterbeweging ongekend populair, vooral onder jongeren. Inmiddels heeft de kerk in Nederland ruim 120.000 leden.


Presentatrice Gwen dook voor VICE in de wereld van de pinksterkerk en volgde evangelist Daniël van Deutekom, die je in de film voor zieken ziet bidden op straat. Zo zegt hij tegen een persoon in een rolstoel die niet voor zich wil laten bidden: "Wat nou als u de komende twee minuten genezen wordt? Dan hebt u wel tijd toch? God houdt van u!" 

CIP.nl sprak vanochtend met Daniël. Hij is tevreden met hoe de documentaire is geworden en vindt hem evenwichtig. Hij snapt wel dat mensen het hele aspect van bijvoorbeeld gebedsgenezing raar vinden. En ook dat mensen wellicht vallen over zijn opmerking tegen de man in rolstoel. Van de opmerking 'Wat nou als u de komende twee minuten genezen wordt? Dan hebt u wel tijd toch? God houdt van u!' heeft hij geen spijt. "Soms denk ik dat het gewoon goed is om een stapje verder te gaan dan de veilige grenzen. Het is soms afwegen hoever ik kan gaan."  

Ook bidt Daniël in de docu voor een man die daarna zegt geen pijn meer te hebben. Al stapt hij even later weer in zijn scootmobiel. Daarover zegt hij: "Dat is logisch dat die persoon weer in z'n scootmobiel stapte na te zijn genezen. Hij had gewoon heel lang niet gelopen en is het gewend om in z'n scootmobiel te zitten."

De enthousiaste evangelist vond ook het contact met presentatrice Gwen mooi. "Op het einde van de documentaire zie je dat we met haar gaan bidden. Ze laten dat niet zien in de documentaire, maar ze was wel enorm aangeraakt. Ze had tranen in haar ogen."


Ook vertelt Martin Koornstra, directeur van Royal Mission in de film over de pinksterbeweging. "Als in al die kerken er verlangen komt om Jezus te zijn op straat voor je buurman en die vrouw die je met haar winkelkarretje tegenkomt, dan gaan we allemaal Jezus laten zien."

Tegen Gwen zegt hij dat hij denkt dat ze zonder God in haar leven niet gelukkig is. "Ik denk dat je dan heel veel van Gods liefde mist en eigenlijk nooit zult beseffen waar het leven echt om draait." 


Gwen bezocht ook Clarissa, dochter van Steve van Deventer, die een paar jaar geleden uit de kerk stapte nadat ze de schaduwkant van de gemeenschap had leren kennen. Zo was ze als kind al bezig om demonen uit te drijven, samen met haar ouders. "Het is iets wat je hele leven beheerst."

Na het verlaten van de kerk had ze het niet makkelijk.

"De grootste zonde is de zonde die ik nu begaan heb. Als je eenmaal God in je leven hebt gehad en je keert Hem dan de rug toe, dan is er geen verlossing meer mogelijk. Daarom was het ook zo eng om er uit los te komen. Want daarna is er geen redding meer mogelijk. Dan stap je er niet zomaar uit. Ik heb niet voor niets nachtmerries gehad tot m'n dertigste over de hel."

Bekijk de documentaire Zondagskinderen hieronder.


Documentaire
- Mini-documentaire: Op pad met een christelijke motorbende
- Mini-docu BNN over gebedsgenezing op straat: "Ik wil dit mijn hele leven doen"
- Mattheus en ik - documentaire over Mattheus van der Steen
- Terugkijken: BBC-documentaire over Iraanse moslims die Jezus vinden
- Documentaire over het werk van Tim Keller
Meer over Documentaire »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
K ben heel blij dat k in de Pinkstergemeente ben opgevoed en met de Torontoblessing destijds.

T bewustzijn van de Heilige Geest is daardoor sterk!