Aanbidding

God

12 december 2017 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van filmmaker Karsten over zijn kritische docu over de pinksterbeweging

Als kind smokkelde Karsten de Vreugd bijbels naar Afrika, nu heeft hij samen met VICE een kritische documentaire gemaakt over zijn voormalige geloof. Vandaag komt de VICE-documentaire Zondagskinderen uit, een kritische film over de pinksterbeweging. Op de website van VICE deelt de 38-jarige Karsten zijn beweegredenen. We zetten een aantal uitspraken van hem op een rijtje.

"In de kerk was geen ruimte voor kritische vragen. Is er een god of niet? Is homo zijn een zonde? Is seks voor het huwelijk slecht? Dat ik vragen stelde werd niet gewaardeerd. Geloof staat of valt met instemming. Zodra je kritisch bent word je stilgehouden of eruit gezet."

Over het contact met zijn ouders: "Het is niet negatief, maar ook niet hecht. (...) Als we praten over de kerk of het geloof, dan wordt het snel grimmig. Mensen lopen dan weg bij het kerstdiner, dat werk."

Over Daniël (21), een van de hoofdpersonages: "Ik was een einzelgänger, een kunstenaar die nog niet had ontdekt dat hij kunstenaar was. Daniël is net zo. Hij kan pianospelen, een beetje zingen, en heeft charisma. Dat soort types worden snel omhoog gestuwd in de kerk, want die moeten leidinggeven."

"Hij (Daniël) vindt zijn weg wel, hij is pas 21. Dat hij zogenaamd mensen geneest, komt voort uit de oprechte intentie om mensen te helpen."

"Ik gun Daniël dat hij leert dat hij alles al in zichzelf heeft, en ik gun hem een opleiding en een gezonde emotionele verhouding tot andere mensen. Binnen de Pinksterkerk is dat heel moeilijk, is mijn ervaring. Het geloof predikt vrijheid, maar ik heb die vrijheid pas gevonden toen ik religie losliet."

Bekijk hier de kritische documentaire over de pinksterbeweging.

Lees hier het volledige interview met Karsten de Vreugd.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher