kerstconferentie HGJB

Nieuws

11 december 2017 door HGJB

Kerstconferentie HGJB: kom naar Stadskanaal!

BILTHOVEN – De Kerstconferentie (KC) van de HGJB heeft al 41 succesvolle edities achter de rug. Het evenement weet zichzelf steeds weer te vernieuwen en trekt in de week tussen kerst en oudjaar bijna 1000 christelijke jongeren naar Stadskanaal. Dit jaar ligt het accent meer op de rauwe kanten van het leven.

“Een bewuste keuze”, stelt spreker en organisator Björn van Veelen. "Hoewel we vinden dat de KC elk jaar weer mooier en beter is dan de voorgaande editie, is het concept nooit ‘af’. Dat kan ook niet, want de doelgroep verandert steeds. En de wereld om hen heen ook. Als wij niet zouden meeveranderen, lukt het steeds minder goed om die brede groep jongeren te binden en te boeien. Vergeet niet: dit zijn de gemeenteleden en kartrekkers van de toekomst. Wij willen hen vier geweldige dagen kunnen boeien en binden."

Schuilt daar niet het gevaar in dat de KC uiteindelijk meer om de vorm dan om de inhoud gaat draaien. Meer muziek en techniek en minder inhoud?

"Nee, zeker niet. De muziek en techniek is dienend aan de inhoud. Zo is het altijd geweest en dat blijft zo. Feestelijk vieren van het geloof wisselen we af met sterke en aansprekende inhoud. Sterker nog, dit jaar ligt het accent zelfs wat meer op de rauwe kanten van het leven. De toppen en de dalen die elk mens - jong of oud - te verduren krijgt."

Kun je een tipje van de sluier voor ons oplichten?

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

"Jazeker. Het bijzondere leven van Elia zal centraal staan. Het thema is ‘For real?!’, met als ondertitel ‘Elia, een verhaal van uitersten’. Hij was een profeet die bij uitstek pieken en dalen kende in zijn leven. De man wandelde letterlijk met God, maar tegelijk verkeerde hij soms in diepe wanhoop. Dat kan ons allemaal gebeuren. Onze levens zijn niet perfect. Verre van zelfs. Maar dat beeld van het 'perfecte maakbare leven' is wel heel dominant aanwezig in de jeugd- en jongerencultuur om ons heen. Wij vinden het een geweldige uitdaging om aan de hand van Elia te laten zien dat de Heere God naast ons wil staan in dat gemankeerde leven. In blijde tijden, maar ook als het leven rauw of gebroken is."

Hoe gaan jullie dat concreet doen?

“We gaan de rauwheid - of zo je wilt - gebrokenheid, bespreekbaar en zichtbaar maken. Dat doen we overigens wel op een mooie en veilige manier. Er kunnen soms hele periodes van droogte en moeite zijn in mensenlevens. Aan die schaduwkanten gaan we invulling geven door programmaonderdelen als een stiltedienst, het inbouwen van eenvoud, even geen muziek en lawaai. Op de Kerstconferentie zullen we zien dat Heere God wil helpen, juist in ons imperfecte leven. De ene dag ervaren we onszelf heel dicht bij Hem en de volgende dag zijn we dit volledig kwijt en begrijpen we er niets meer van. Ik denk dat dit voor iedereen wel herkenbaar is, we hebben allemaal die momenten. Tegelijkertijd is het heel bijzonder om te ontdekken hoe God ons leven hierin leidt en dat mag ons ook weer enorm bemoedigen! Uiteraard zullen we die blijdschap in het leven vieren met veel goede muziek en inspirerende samenkomsten, workshops en bijbelstudies.”

Over de workshops gesproken, er is een nieuwe opzet? 

“Ja, klopt! Dit jaar is besloten tot een nieuwe workshopopzet. Er zijn goede inhoudelijke sprekers uitgenodigd, met veel verdieping. We hebben daardoor voor een aantal specifieke thema’s gekozen. Ook presenteren we dit jaar collegetours, waarbij we inspirerende mensen uit onze samenleving aan het woord laten komen. Denk aan een veteraan of een vluchteling; mensen die je niet zo snel in je vriendengroep hebt, maar die wel een enorm mooi verhaal vertellen wat je normaal niet zo snel hoort! En we hebben aantal collegetours rond specifieke christelijke thema’s als ‘hoe ben je christen op je werk’, ‘wie is de Heilige Geest?, etc. Kortom, we gaan een heleboel mooie en inspirerende ervaringsverhalen horen.”

En de KC is breder dan de HGJB alleen, toch?

“Ja, tientallen organisaties, bedrijven en instellingen zullen acte de préséance geven. Deelnemers kunnen zich oriënteren op alles wat deze clubs te bieden hebben. Zoals: onderwijs, stages, vrijwilligerswerk, hulp- en zending. Maar ook diverse media, tijdschriften en politieke organisaties komen langs. De KC is eigenlijk een afspiegeling van het drukke jongerenleven in een notendop. En wij willen daar als organisatie graag het kompas in zijn. Ik roep dan ook alle lezers op om jongeren in hun eigen omgeving enthousiast te maken voor de KC. Elke deelnemer telt. Het zou geweldig zijn als elke lezer één deelnemer levert via www.HGJB.nl/KC2017. Of een hele jongerenvereniging enthousiast weet te maken. Ik daag jullie uit. Overigens is de speciale vriendenbonus nog geldig tot en met 15 november. Hiermee kun je je eigen ticket (deels) terugverdienen. Slim om dit nog even mee te pakken.”

Dus: ben of ken jij jongere(n) tussen de 17 en 25 jaar oud? Of hebt u (klein)kinderen in die leeftijd? 
Moedig ze aan om dit jaar van 27-30 december naar Stadskanaal te komen, voor vier onvergetelijke dagen. Inschrijven kan direct via www.HGJB.nl/KC2017. En volg de KC via Facebook, Twitter en Instagram.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher