Mars voor het Leven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 december 2017 door Sjoukje Dijkstra

Mars voor het Leven trekt meer dan 10.000 mensen naar Den Haag

De stille tocht voor het leven in Den Haag op het Malieveld is goed verlopen, zo laat pro-life organisatie Schreeuw om Leven weten. Ruim 10.000 mensen namen deel aan de Mars voor het leven door Den Haag.

Tijdens de Mars hadden nog eens duizenden mensen de kans om de Mars voor het Leven live te volgen via de stream van de Reformatorische Omroep. Diverse media waren aanwezig om verslag te doen, waaronder ook pro-life website Lifesitenews, die in Amerika duizenden volgers heeft. Verschillende sprekers, waaronder Gert-Jan Segers van ChristenUnie en Kees van der Staaij van SGP, spraken zich uit voor het leven. Segers haalde daarbij zijn toespraak aan van vorig jaar, waarbij hij zijn zorgen uitsprak over de NIP Test, over het voltooid levenseinde, onbedoelde zwangerschappen en meer. Zorgen die volgens hem nog steeds bestaan, maar waarbij positiviteit overheerst. Segers zegt: “We hebben ook gehoopt op en gebeden om een verandering. Hoewel we moeten blijven opkomen voor het leven, is dit ook een moment om onze zegeningen te tellen. Er wordt ingezet op het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen, hulp aan tienermoeders. Ons manifest Waardig ouder worden is als programma in zijn geheel door het kabinet overgenomen, en wordt de komende tijd uitgevoerd, waarmee we willen voorkomen dat mensen hun leven als voltooid ervaren.”

Abortusklinieken niet onaantastbaar
Rond 11.00 uur verzamelden zich duizenden mensen op het Malieveld in Den Haag, waar het programma van start ging met samenzang en gebed. Fractieleider van de SGP, Kees van der Staaij liet weten in zijn toespraak dat hij nog nooit zoveel mensen bij elkaar had gezien tijdens de Mars voor het Leven. Van der Staaij stak zijn toespraak in op barmhartigheid. Hij gaf aan dat hij het bemoedigend vond om te zien dat steeds meer mensen, en vooral ook steeds meer jongeren durven zeggen: ‘Abortus is geen echte hulpverlening’. Van der Staaij vond het verder hoopvol om te zien dat ook de ‘onaantastbare’ abortusklinieken niet onaantastbaar zijn gebleken. “Jammer genoeg niet door het wegvallen van de vraag of door een verandering van opvatting. Het is heel iets anders: door fraude zijn ze failliet. Natuurlijk, ik weet ook wel, er zal alles op alles worden gezet om weer een doorstart te maken. Mensen kunnen daarbij nu gewoon naar een andere kliniek gaan, en ja, hier en daar komen er vast weer nieuwe klinieken bij. Maar toch. Wie had dat kunnen denken - dat die onaantastbare abortusklinieken dicht gaan, de deuren sluiten. Dat nog wel in de #weekvanhetleven. Ik noem dat opmerkelijk. Het gaat vaak zo anders dan wij denken.”

Van der Staaij vond het hoopvol om te zien dat ook de ‘onaantastbare’ abortusklinieken niet onaantastbaar zijn gebleken

Peter Smith wist dat te beamen in zijn toespraak. Als behartiger van pro-life belangen bij de Verenigde Naties (VN) vertelt hij hoe de VN abortus heeft opgenomen als een van de mensenrechten. Volgens hem is dit compleet onverenigbaar is met het belangrijkste mensenrecht: het recht op leven. “In artikel zes staat dat elk mens recht heeft op dit leven. Daarnaast staat hier ook aangegeven dat de doodstraf nooit uitgevoerd zou mogen worden op een zwangere vrouw. Nu heeft het Mensenrechtencomité van Geneve een draft recht hieraan toegevoegd, waarin staat dat aangesloten staten en landen verplicht zijn om veilige toegang tot abortus te garanderen om het leven en de gezondheid te garanderen van zwangere vrouwen.” Volgens Smith zijn ze niet de enige partij die continu het ‘recht’ op abortus erdoor willen drukken. Ook CEDAW (Convention of Elimination of Discrimination against Women) is hier al jaren voor aan het lobbyen. “Het is een NEP recht. Ofwel: ‘You cannot make a wrong, that is abortion into a right’.”

Een ontroerende getuigenis werd gegeven door Deborah. Met haar 11 maanden oude kindje op haar arm vertelde ze hoe zij overwoog om een abortus te ondergaan, en uiteindelijk koos voor het leven. “Als in een wonder kwam ik bij Schreeuw om Leven terecht. Ik wist niet wat dit voor organisatie was. Ik dacht dat ze me naar een abortus toe zouden begeleiden. In plaas daarvan hebben ze me echt geholpen. Met het sponsorprogramma, maar ook met een buddy.”

Na het inhoudelijk progamma werd de Mars ingezet om 13.15 uur. Tijdens de Mars werd met roze en blauwe vlaggetjes op het Malieveld gevisualiseerd dat 31.000 ongeboren kinderen dit jaar niet geboren mochten worden. “Wat zijn we dankbaar hoe het allemaal verliep. Hoe waardevol het was,” aldus Kees van Helden van Schreeuw om Leven. Hij is enthousiast. “Wat een zegen en rijkdom is het om hier samen op te staan voor het leven.” Volgens hem gaat het niet om het aantal mensen dat deelneemt. “Eigenlijk was de Mars door alle aandacht al geslaagd, voordat die begon. Het belangrijkste is dat we hiermee weer aandacht hebben kunnen vragen voor de problematiek rondom abortus, maar ook het voltooid levenseinde. Daarnaast om elkaar zo te bemoedigen en te versterken met deze Mars. Dan weet je als pro-life zijnde: je bent niet alleen.”

Bekijk ook de video van de NOS:

Sjoukje Dijkstra is tekstschrijver, journalist, PR- en social media specialist. Klik hier om haar website te bezoeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen