bidden

God

11 december 2017 door Marc Volgers

Ik zal voor je bidden...

Als iemand het moeilijk heeft of ergens mee zit, roepen christenen nog wel eens “ik zal voor je bidden”. Dat is lovenswaardig, maar er schuilt ook een gevaar in. Niet dat bidden slecht is – integendeel – maar het lijkt soms wel erg makkelijk. Ik spreek uit ervaring, en zeg het de laatste tijd minder snel. Waarom? Drie redenen.

1. Oplossingsgericht
Mensen zijn geneigd om problemen te lijf te gaan met oplossingen. Na even aangehoord te hebben hoe het met je gaat, is dit natuurlijk een oplossing die we zo kunnen doen. Vaak is dat gemeend, maar het voelt soms ook aan als wel erg gemakkelijk. En als je pech hebt, bidt iemand live met je mee en geeft verpakt in het gebed allerlei adviezen of oplossingen mee. Het is eigenlijk wel een beetje gek dat je iets tegen iemand zegt door het tegen God te zeggen. Je kunt het toch ook direct zeggen?

2. Helpen
In Amerika was er wat ophef over “thoughts and prayers”, terwijl ergens concrete hulp nodig was. Een gebed is goed, maar soms heeft iemand (ook) concrete hulp nodig. Het is heel fijn als de halve gemeente voor je bidt, maar als je geen hulp krijgt in een moeilijke situatie gaat er iets mis. Volgens mij is een van de taken van de gemeenteleden om elkaar te helpen. Dat kun je niet (hoe goed bedoeld ook) afkopen met gebed. Soms moet het niet bij mooie woorden blijven.

3. Vergeten…
Dit is een van de belangrijkste redenen dat ik het zelf niet zo vaak zeg. Ik vergeet het nog wel eens. Ik vind dat als ik beloof te bidden, ik dit ook moet doen. Dan voel ik me wel een beetje schuldig als ik het vergeten ben (gelukkig kun je dan alsnog bidden 😉). Liever zeg ik dan niets, en bid ik wel als ik er aan denk. De ander hoeft niet per se te weten dat je voor hem of haar bidt, hoewel het natuurlijk wel kan bemoedigen.

Het laatste wat ik zou willen is een pleidooi voeren om dan maar niet meer voor iemand te bidden, maar ik zou wel een pleidooi willen voeren om na te denken wat in de situatie past en of je een belofte kunt nakomen. Soms is concrete hulp nodig, soms kun je alleen maar bidden en soms is stilte misschien wel het beste.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher