Etentje Joods restaurant

Nieuws

08 december 2017 door Jeffrey Schipper

SGP en ChristenUnie bemoedigen joods restaurant na vernieling met etentje

“Veel christenen voelen zich betrokken met de Joodse gemeenschap. Dat kwam tot uiting in ons restaurantbezoek,” vertelt SGP-voorlichter Arnoud Proos. Hij plaatste een oproep om het beschadigde joodse restaurant in Amsterdam te bemoedigen met een bezoek. Gisterochtend sloeg en man met een knuppel en een Palestijnse vlag de ruiten van datzelfde restaurant in.

De beelden vond ik heel intimiderend en gewelddadig overkomen,” vertelt Proos tegenover CIP.nl. “Ik belde vervolgens de restauranteigenaar met de vraag of er die avond nog ruimte was om te reserveren. Zo konden we laten zien dat we de Joodse gemeenschap steunen. Toen de eigenaar liet weten dat er ruimte was voor 15 personen heb ik op sociale media een oproep geplaatst. Binnen korte tijd lieten 15 mensen weten dat ze in het restaurant wilden eten. Je merkte dat dit na alle schrik enorm gewaardeerd werd.”

Via Twitter spreekt Proos van ‘een daad van liefde tegenover een daad van haat’. Ook Kamerleden Han ten Broeke (VVD) en Joël Voordewind (ChristenUnie) genoten mee van de schotels met kosher vlees. “Ook mensen van de lokale ChristenUnie en SGP schoven aan,” voegt Proos toe. “De verrassing van de avond was de komst van de Israëlische ambassadeur. Hij kwam aan het einde van de avond het restaurant binnen. Erg leuk en attent!”

Arnoud Proos met de restauranteigenaar

De SGP-voorlichter maakt zich zorgen over het toenemende antisemitisme in ons land. Hij verwijst onder andere naar de extreme beveiliging rondom de Joodse school Cheider in Amsterdam. “Het lijkt mij goed dat hierover gesprekken worden aangegaan met vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap (bedreigingen jegens Joden komen vaak uit islamitische hoek, red.). Dan moet worden duidelijk gemaakt dat Trumps erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël niets met de Joodse gemeenschap in Nederland te maken heeft.” Mede-restauranteigenaar Daniel Baron vermoedt dat de vernieling daarmee te maken heeft.

Wat het motief van de 29-jarige man is, is nog onbekend. Hij is in verzekering gesteld en de recherche heeft de zaak in onderzoek. Omdat de man ook een Israëlische vlag uit het restaurant meenam, wordt hij verdacht van poging tot diefstal. Zowel de vernieling als poging tot diefstal worden nu verder onderzocht.

Lees ook: Antisemitisme springlevend in Amsterdam: man beschadigt joods restaurant.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher