Nieuws

08 december 2017 door Hendriëlle de Groot

Christelijke gezinnen worden gearresteerd in Eritrea, zelfs kinderen

Verslagen van mensenrechtenorganisaties stromen binnen. Volledige christelijke families worden gearresteerd als gevolg van een nieuwe religieuze vervolgingscampagne door de Eritrese overheid, zelfs kinderen. Volgens Todd Nettleton van Voice of the Martyrs USA zijn er sinds mei dit jaar bijna tweehonderd christenen gearresteerd.

De overheid zou een andere strategie gebruiken. “In plaats van kerkdiensten of Bijbelstudies binnen te vallen, gaan ambtenaren nu naar christenen thuis om volledige families te arresteren," zei Nettleton. 

Hij legde aan Mession Network News uit dat kinderen gescheiden van hun ouders in bewaring worden genomen. Alleen al in de maand november werden zestien schoolgaande kinderen door politie en justitie gevangengenomen, omdat ze tot God baden. “Door zelfs kinderen te arresteren die betrokken zijn bij christelijke activiteiten lijken ze een stap verder te gaan.”

Christenen in Eritrea vormen ongeveer de helft van de bevolking van het land. De regering geeft ze de keuze tussen drie staatskerken: de orthodoxe Tewahedo kerk, de katholieke kerk en de evangelisch-lutherse kerk. Huiskerken en andere gemeentes zijn illegaal. “Evangelische kerken zijn door de regering in Eritrea verboden en dat geldt ook voor elke vorm van openbare kerkvergadering, anders dan de door de regering goedgekeurde denominaties.”

Als christenen bij elkaar komen, worden ze vervolgd, gearresteerd en opgesloten. “Vaak worden ze in vreselijk omstandigheden gevangengehouden, in zeecontainers zonder sanitaire voorzieningen,” zei Nettleton. “Ze hebben een zeer beperkte luchttoevoer, ze zijn afgesloten. Het is heet in de zomer en erg koud in de winter.”

Twee niet-evangelische scholen, een katholieke en een islamitische, werden onlangs ook binnengevallen. Volgens Christian Solidarity Worldwidy (CSW) lijkt de overheid 'geobsedeerd door het beheersen van elk aspect van het leven van haar burgers'. CWS-afgevaardigde Mervyn Thomas zegt in The Christian Post dat het gegeven dat onderwijsinstellingen tot doelwit zijn gesteld, "wijst op een blijvende onwil om zowel het recht op onderwijs als het recht op het beschermen van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging te respecteren."

Nettleton zegt dat Eritrese christenen hun geloof blijven delen, ondanks de consequenties. “Wat verbazingwekkend is aan de Eritrese kerk, is dat ze de Heer blijven dienen en blijven samenkomen. Kerken die bijna gesloten waren, veranderden bijna onmiddellijk in een huiskerk. Ze delen het evangelie en zien dat andere mensen tot Christus komen. Dat is een geweldig voorbeeld van trouw zijn aan de roeping van Christus, zelfs in de meest gruwelijke omstandigheden.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher