Donald Trump

Nieuws

07 december 2017 door Jeffrey Schipper

Jeruzalem als Israëls hoofdstad: 7 redenen waarom Trump gelijk heeft

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël. Ook kondigde hij aan dat de Amerikaanse ambassade naar ‘de heilige stad’ wordt verplaatst. Wereldwijd leidt dit tot woedende reacties. Trump zou met deze stap gevaarlijk en provocatief bezig zijn. De conservatieve Amerikaanse journalist Ben Shapiro legt op de website van The Daily Wire uit waarom de president in zijn ogen wél verstandig bezig is.

1. Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van Israël
Jeruzalem is belangrijk omdat de Joden deze stad belangrijk hebben gemaakt als hoofdstad van het koninkrijk Israël. Jeruzalem is de plaats waar lange tijd de tempel stond en is de bron van het Joodse denken. Het christendom en de islam waarderen Jeruzalem omdat het jodendom daarmee begonnen is. Jeruzalem behoort tot de ziel van het Joodse volk. Vandaar dat Psalm 137:5 zegt: ‘Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten.’ Jeruzalem wordt in de profeten en geschriften honderden keren genoemd (in de tijd van de Thora werd de stad nog niet Jeruzalem genoemd). In de Koran wordt Jeruzalem helemaal niet genoemd.

2. Het Amerikaanse congres erkent Jeruzalem allang als Israëls hoofdstad
Het Amerikaanse Congres erkende Jeruzalem 22 jaar geleden al als hoofdstad van Israël, in de Jerusalem Embassy Act. Het deed een oproep de ambassade te verhuizen naar de 'Heilige Stad'. Deze wet stelt ook dat Jeruzalem onverdeeld moet zijn. De uitvoerende macht heeft geweigerd om de wet uit te voeren. Alle presidenten gebruikten een zogenoemde waiver om de wet tegen te houden, vaak met een verwijzing naar de nationale veiligheid. Trump is de eerste Amerikaanse leider die de deadline van de waiver heeft laten verlopen.

3. Jeruzalem erkennen als Israëls hoofdstad is een erkenning van Israëls soevereiniteit
Omdat de Amerikanen Jeruzalem erkennen als historische en religieuze hoofdstad van Israël, is het land nu in staat om namens zichzelf te onderhandelen. Dat betekent dat de VS Israël niet langer bij de hand hoeft te nemen als trouwste bondgenoot om afzonderlijke en strategische belangen na te streven. Stel je eens voor dat de VS Groot-Brittannië onder druk zet om Belfast over te dragen aan de IRA (het Iers Republikeins Leger). Dat is wat de VS al jaren met Israël doet.

4. Jeruzalem erkennen als Israëls hoofdstad leidt tot minimalisatie van geweld
Als vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen mislukken, laait het Palestijnse geweld en terrorisme op. Het knelpunt was tijdens de onderhandelingen over het algemeen de positie van Jeruzalem – dat door de Palestijnse Autoriteit en Hamas wordt gebruikt als excuus om terreurcampagnes uit te voeren, waarna de internationale gemeenschap Jeruzalem weigert te erkennen als Israëls hoofdstad. Zo is het gebruik van geweld een tactische zet waarmee het Westen wordt aangemoedigd om Israël onder druk te zetten. Nu de VS Jeruzalem erkent als Israëls hoofdstad wordt het signaal gegeven dat geweld in de hoofdstad niet wordt getolereerd en terreur niet wordt beloond.

5. De Amerikanen laten zien dat ze zich niet laten intimideren door terroristen
De Oslo-akkoorden waren gebaseerd op een chantageprogramma: de Palestijnen zwoeren om geen Joden te vermoorden zolang Joden het land niet ten val brengen. Deze deal was niet alleen chantage, maar ook nog eens gebaseerd op leugens. Israël ondertekende gulle vrededeals en de Palestijnen reageerden met terreuracties. De VS moet hier niet in meegaan. Als de Palestijnen geweld gebruiken kan Trump niet anders dan buitenlandse hulp aan de terroristische, Palestijnse regering intrekken. Waarom zouden belastingbetalers geld aan terroristen moeten geven?

6. Het erkennen van de werkelijkheid maakt vrede mogelijk
Onlangs riep het Saoedische koningshuis de Palestijnse leiders op om zich in te zetten voor een vredesakkoord met de Israëli’s. Door Jeruzalem als onderverdeelde hoofdstad van Israël te erkennen kunnen de Palestijnen onder druk worden gezet om werk te maken van een eventuele vrededeal.

7. Erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad versterkt de anti-Iran alliantie
De gruwelijke buitenlandse politiek van president Obama verenigde Egypte, Saoedi-Arabië, Jordanië en Israël tegen Iran. Maar die alliantie kan niet worden versterkt als de realiteit niet wordt erkend. Voormalig president George H. W. Bush had moeten toestaan dat Israël onderdeel zou uitmaken van de coalitie tegen Saddam Hoessein tijdens de Golfoorlog door moslimstaten te dwingen dat ze hun gemeenschappelijke belangen met Israël erkennen. Nu maakt Trump aan alle partijen duidelijk dat Israël gaat over haar eigen kapitaal. Erkenning van de realiteit (Jeruzalem is Israëls hoofdstad, red.) is daar onderdeel van.

Jeruzalem is, was en zal altijd de hoofdstad van Israël blijven. Dat niet erkennen is een klap in het gezicht van de geschiedenis, de realiteit en Israël zelf. Als Trump doet wat nodig is, verdient hij complimenten voor deze dappere daad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher