Jeruzalem

Nieuws

06 december 2017 door Jeffrey Schipper

Hoe christenen reageren op besluit Trump over Jeruzalem

De Amerikaanse president Donald Trump zal woensdag naar verluidt bekendmaken dat de VS de stad Jeruzalem als hoofdstad van Israël gaat erkennen. Wereldwijd roept dit verschillende reacties op, ook onder christenen. CIP.nl zet een aantal reacties op een rijtje.

Kees van der Staaij‏ (SGP): Jeruzalem is voor iedereen bijzonder, maar is als stad van Koning David zonder twijfel de hoofdstad van het joodse volk. Van harte steun voor Jeruzalem als ongedeelde hoofdstad van Israël. Ook de Nederlandse ambassade hoort in Jeruzalem!

Joël Voordewind (ChristenUnie)‏: Goede zaak: Trump zal Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël. Nu Nederland nog en ambassade terug naar West-Jeruzalem!

Hendro Munsterman: Bovenstaande reactie van Joël Voordewind is een ideologische stellingname in een explosief conflict dat de wereld in brand kan zetten gezien onder andere Trump en moslimextremisten.

Remmelt Meijer: Hier ben ik dus echt niet blij mee vanuit de Christenunie. Trump steunen is nog nooit een goed idee geweest by the way. Dit is zo eenzijdig en dat weet je. Verwar politiek en andere elementen als religie niet. Op laatste respect en verbinding en in eerste recht en meervoudig verbonden zijn. Ook met Palestijnen. Dit is echt niet goed voor de Christenunie en lost niets op.

Johan vd Berg: Pas toch a.u.b. op met deze "Voorwaarts Christenstrijders-euforie". En als je het dan doet, waarom dat halfslachtige "West-Jeruzalem"? Dat maakt het #hypocriet, broeder. Durf je het ook aan de gevolgen voor je rekening te nemen?

David Heek: Sommige mensen zijn echt van het padje af. Of van het weggetje. Of van de weg. In de slipstream van een oliedomme Amerikaanse balgehakt. Joël, alsjeblieft, kom uit je evangelische bubbel en werk aan je theologie. Of dim. #Israëlisme

Diederik van Dijk (SGP)‏: Historische realiteit heeft zich lang genoeg laten gijzelen door Arabische agressie.

Ernst Leeftink‏: Dus als #Trump eindelijk na 20 jaar het besluit van #Clinton wil uitvoeren om de ambassade naar #Jeruzalem te verplaatsen, is híj dan gevaarlijk bezig?

Ds. Alfred Post‏: Feiten spreken voor zich. Maar ik merk wel op dat bijna de gehele Arabische/islamitische wereld géén ambassade in Israël heeft, want ze erkennen de staat Israël niet. Laten we dat probleem ook niet negeren, als velen de staat Israël het liefst van de aardbodem wegvegen.

Peter Laman: Onnodige provocatie, alleen maar bedoeld om de steun van Israëlminnende Joden en vooral christenen te behouden. Om onnavolgbare redenen zijn er christenen die eschatologische betekenis toekennen aan de locatie van de ambassade van de VS. Hoe je een land en zijn vertegenwoordiging kunt overschatten!

Peter Kruijt: Ik hoop dat velen Trump hierin zullen volgen, maar ik weet niet of zijn statement hierin (hoe terecht ook) goed nieuws of slecht nieuws is. Als Trump 'voor' is, geeft dit misschien anderen het gevoel 'tegen' te moeten zijn, want wie wil er nou bij Trump in het groepje?

Reinder Koornstra: Symboolpolitiek waar niemand iets mee opschiet!

Romke de Boer: Dit is alweer een deel van Gods plan met Israël. Gods plannen falen niet. Hij is getrouw en rechtvaardig. Shaloom. Israël.

Wieteke van Keulen: Doet Trump eindelijk iets goeds.

Karin Tang: Elk land bepaalt zelf wat zijn hoofdstad is. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Daar is de erkenning van een ander land niet voor nodig. De Palestijnse staat bestaat al, dat is Jordanië. Dat maakte deel uit van het Britse mandaat Palestina. Dit is toen verdeeld in een groot deel van 78% voor de Arabieren aan de oostkant van de Jordaan (wat nu Jordanië heet), en 22% voor de Joden, aan de westkant van de Jordaan (Israël). Ken de geschiedenis...

André de Jager: Trump heeft volkomen gelijk. Jeruzalem ís de hoofdstad van Israël. Ben benieuwd hoeveel predikanten zondag a.s. Trump hiervoor durven bedanken....

Guus Theelen: Niet goed. Is zowel voor joden christenen (Palestijnse christenen) en islamieten. De zionisten hebben NIET het alleenrecht.

Peter Verschoor: Zowel volkenrechtelijk (VN uitspraak) als historisch is Jerusalem hoofdstad van Israël. Niet laten intimideren door islamitische dictators in het Midden-Oosten (waaronder Iran) die alleen maar leugens uiten en al 1400 jaar andere beschavingen vernietigen, En.... mag Israël dan ook meebeslissen over de keuze van de hoofdstad van andere landen?

Aly Flikweert: De profetie van Zacharia 12, Jeruzalem ‘lastige steen’...

Joël Boertjens: Goede en logische zaak dat Trump Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël. Eindelijk wordt historie erkend.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher