gay

Nieuws

06 december 2017 door Hendriëlle de Groot

Amerikaans Hooggerechtshof buigt zich over zaak 'weigerbakker'

Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat de zaak van een banketbakker die weigerde om een trouwtaart te maken voor een homostel onderzoeken. Van de uitspraak zou een precedentwerking uitgaan.

In 2012 stapte een homokoppel een banketbakkerszaak in Colorado binnen om een taart te bestellen voor hun trouwdag. Maar de eigenaar van de zaak weigerde om het verloofde stel te helpen, omdat hij vanwege zijn christelijk geloof moeite heeft met huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. Vijf jaar later duurt de affaire nog altijd voort. De twee partijen staan nu tegenover elkaar in het Hooggerechtshof. 

In augustus 2015 stelde het Hof van Beroep de bakker in het ongelijk. De zaak wordt nu onderzocht door het hoogste juridische orgaan, die zal besluiten of een onderneming het recht mag hebben om LGBTQ mensen niet te bedienen vanuit religieuze overwegingen. Volgens The Guardian beroept Jack Phillip, de eigenaar van Masterpiece Cakshop, zich op de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Volgens de Amerikaanse wet is het verboden om klanten niet te helpen op basis van hun huidskleur of seksuele identiteit.

Op het eerste gezicht, legt de Britse krant uit, lijkt het probleem triviaal. “Het is een constitutionele uitdaging tegenover de anti-discriminatiewetten tegen de LGBTQ.” Dat wil zeggen dat het hof de macht heeft om een wettelijke precedent te scheppen voor het hele volk. Gay-organistaies zijn verontrust, nu Donald Trump heeft aangekondigd de ondernemer bij te staan in zijn juridische strijd.

Het is niet de eerste keer dat een soortgelijke zaak voor het Hooggerechtshof komt. Tot nu toe oordeelden rechtbanken dat gelijke behandeling voor de wet voorrang heeft boven religieuze vrijheid. Als het hof het eens is met de argumenten van de bakker, zou dat volgens LGBTQ-activisten de rechten van minderheden aan kunnen tasten. Enkele jaren geleden is het homohuwelijk gelegaliseerd in de Verenigde Staten.

In juni 2018 volgt de uitspraak in de kwestie van de 'weigerbakker'.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher