Heilige Grafkerk

God

06 december 2017 door Jeffrey Schipper

Waarom het volgens Michael Mulder belangrijk is dat de plek van Jezus' graf is herontdekt

"Vorige week werd een spectaculaire vondst gepresenteerd die archeologen in de kerk van het heilige graf in Jeruzalem hebben gedaan," merkt theoloog Michael Mulder op in het Reformatorisch Dagblad. Hij legt uit waarom de herontdekking van de plek van het graf van Jezus zo belangrijk is.

Wetenschappers dateren de graftombe in de Heilige Grafkerk van Jeruzalem in het midden van de 4de eeuw na Christus. Het onderzoek van wetenschappers van de Technische Universiteit van Athene bevestigt de historische overlevering dat de tombe in de basiliek onder het bestuur van de keizer Constantijn I werd opgericht. De ontdekking is belangrijk omdat de oudste resten van de Heilige Grafkerk gedateerd worden in 1006, in de periode van de kruistochten.

"Een nuchter protestants mens heeft er misschien niet zo veel mee," schrijft Mulder. "Toch is het veelzeggend dat christenen de eeuwen door hier veel aandacht voor hebben gehad. Niet voor niets werd de graftombe door Hadrianus voor christenen ontoegankelijk gemaakt en later door een moslimheerser verwoest. Tot op de dag van vandaag hebben christenen uit de hele wereld er veel voor over om juist daar dichtbij te kunnen zijn en die plaatsen aan te kunnen raken.

Meer aandacht voor die fysieke nabijheid en lichamelijke aanraking dan wij in onze traditie kennen, hoeft geen verarming van het geloof te betekenen. Integendeel! (...) De vondst in de Grafkerk onderstreept het belang om hier ook binnen de christelijke traditie dieper over door te denken. Wat voegt het toe als je precies dáár bent, waar de dood metterdaad overwonnen is? Dat is toch de harde spijker waar het hele geloof aan hangt."

Lees hier de volledige blog van Michael Mulder in het Reformatorisch Dagblad. Lees ook: Archeologen bevestigen overlevering over Heilige Grafkerk in Jeruzalem.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher