Donald Trump

Nieuws

05 december 2017 door NOS | Elsevier | De Telegraaf

Trump belt Arabische leiders over verplaatsen ambassade naar Jeruzalem

De Amerikaanse president Trump heeft verschillende leiders in het Midden-Oosten telefonisch verteld dat hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatst, laat de NOS weten.

Tijdens het telefoongesprek met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, waarschuwde hij dat de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem "gevaarlijk is voor het vredesproces en de veiligheid, vrede en stabiliteit in de regio". De Jordaanse koning Abdullah heeft Trump verteld dat het besluit gevaarlijke gevolgen heeft voor de stabiliteit en veiligheid in de regio. Turkije heeft dinsdag gedreigd alle diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Staten te verbreken als Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkent.

Eerder vandaag liet EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini weten dat Jeruzalem zowel de hoofdstad van Israël als de Palestijnen moet worden. Dit zei ze in reactie op berichten over de mogelijke verhuizing. Het is nog niet duidelijk of Trump daadwerkelijk de ambassade gaat verplaatsen. Verwacht wordt dat hij er morgen een toespraak over houdt.

Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 annexeerde Israël Oost-Jeruzalem, en riep het de hele stad uit tot hoofdstad. Maar de meeste landen, inclusief de VS, erkennen die annexatie niet. Daarom willen ze er hun ambassade niet vestigen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher