God

06 december 2017 door Hendriëlle de Groot

"We weten niet hoe het leven ontstaan is: het is een gigantisch raadsel"

In het boek Waar was je? zet natuurkundige Jan van Bemmel de wetenschappelijke inzichten over schepping en evolutie vanuit Bijbels perspectief uiteen. “Wij, mensen, hebben zeer beperkte kennis. Er zijn veel dingen die we kunnen onderzoeken, maar er is ook heel veel, waar we principieel niet achter kunnen komen.”

Buijten & Schipperheijn is een in Amsterdam gevestigde uitgeverij van non-fictie. Het kent twee fondsen: motief, dat zich bezighoudt met christelijke thema's, en recreatief, dat zich richt op toeristische routes en kaarten.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Buijten & Schipperheijn

Een van de conclusies van uw boek is dat de grootste wetenschappers steeds bescheidener zijn geworden. Waarom?
“Naarmate je meer in details treedt, ontdek je dat er principiële grenzen zijn. Daarbij maak ik onderscheid tussen de levende en de niet-levende natuur. Als je bijvoorbeeld het heelal bestudeert, blijkt dat het niet altijd heeft bestaan. Veel wetenschappers, zoals George Lemaître, een Belgische priester en kosmoloog, waren al tot die conclusie gekomen en Edwin Hubble heeft het aangetoond. Voor atheïsten was dat een grote schrik. Dat betekent dat het heelal ooit is begonnen. Dan moet daar een oorzaak voor zijn. Daarnaast heb je ook de levende natuur. Darwin bedacht hoe de verschillende organismen uit elkaar zijn ontstaan. Ook daarvoor geldt dat naarmate je meer in de details gaat, we erachter komen dat het begin van het leven een volkomen raadsel is. Ook dacht en denkt men: het DNA van verschillende organismen lijkt op elkaar, dan zal het wel uit elkaar zijn ontstaan. Maar we hebben in de laatste decennia ontdekt dat dit helemaal niet zo is. Dat alles maakt je als wetenschapper ontzettend bescheiden.”

Welke grote wetenschappers zijn zich daarvan bewust geworden?
“Albert Einstein was zo'n fysicus, die vol verbazing naar de grote orde in werkelijkheid keek. Hij zei: er moet wel iemand zijn die daarachter staat. Hij geloofde in een oorzaak. Iemand die ik ook erg bewonder, is Blaise Pascal. Hij zei dat het volstrekt onmogelijk is om langs de weg van de wetenschap erachter te komen of God bestaat. C. S. Lewis was oorspronkelijk atheïst, maar is door vele gesprekken en het bestuderen van de Bijbel tot geloof gekomen. Hij zei: 'ik geloof in het christendom, net als dat ik geloof dat de zon is opgegaan, omdat ik daardoor al het andere kan zien.' Als je overtuigd bent dat God er is, kijk je verwonderd om je heen. Door de Bijbel te lezen vallen de schellen van je ogen. Vandaar de titel van mijn boek ‘Waar was je?‘.” Van Bemmel voegt toe dat de titel een citaat is uit het Bijbelboek Job.

“Na gesprekken met zijn vrienden, gaat Job in discussie met God zelf. Job maakt allerlei verwijten. Hoe zit het met het leven, met de wereld? Als God hem wijst op de schepping, de kosmos en de dieren, geeft God concrete voorbeelden en zegt dan: 'Waar was jij, toen ik de wereld schiep?' Job, maar hopelijk ook grote wetenschappers, zeggen met Job: 'ik leg de hand op mijn mond.' Wij hebben beperkte kennis. Er zijn dingen die we kunnen onderzoeken, maar er is ook heel veel waar we principieel niet achter kunnen komen. Aan het eind zegt Job: ‘Tot nu toe had ik van U gehoord, maar nu hebben mijn ogen U gezien.’ Vandaar de voorplaat van mijn boek: daarop staan twee grote sterrenstelsels afgebeeld, die wij nu mogen waarnemen met onze huidige wetenschappelijke instrumenten. Voor een christen is het onderzoek doen in de werkelijkheid zeer verrijkend.”

"Er is ons een grens gesteld: we weten ook absoluut niet hoe het leven begonnen is. Het is een gigantisch raadsel."

In hoeverre is dit een kans voor christenen om over God te spreken?
“De meeste wetenschappers in ons land, meer dan 90 procent, heeft het geloof vaarwel gezegd, maar dat is toch niet nodig? Door de wetenschap zie je dat de werkelijkheid zo fantastisch geschapen is; de schellen vallen van je ogen als je het werk van God ziet. Dan blijkt bijvoorbeeld in de niet-levende natuur dat we tot aan de grens zijn gekomen van wat we kunnen waarnemen. Als je tot in de details gaat van cellen en van het DNA, is het eveneens ongelooflijk indrukwekkend, en heus niet alleen voor wetenschappers.

Veel evolutiebiologen zitten met de handen in het haar waar het leven vandaan komt; een christen weet waar het antwoord gevonden kan worden. Wij weten niet, hoe het universum tot stand is gekomen. Atheïsten hebben heel wat uit te leggen. Ze hebben allerlei hypothesen, maar wetenschappelijk geen been om op te staan. Toch zijn juist de evolutiebiologen erachter gekomen dat er niets klopt van de darwinistische evolutie.

Er is ons een grens gesteld: we weten ook absoluut niet hoe het leven begonnen is. Het is een gigantisch raadsel. Je ziet verder dat er enorm veel geld wordt gestopt in het ontdekken van buitenaards leven, maar het blijft bij speculatie.”

Er zijn christenen die geloof en de evolutietheorie combineren. Hoe staat u daar tegenover?
“Ik ga niet speculeren of de evolutietheorie wel of niet waar zou kunnen zijn. Ik vind het voor een christen geruststellend dat je niet alleen de grootheid van God mag zien, maar dat er ook gegeven grenzen zijn. Daar ga ik in mijn boek uitvoerig op in. Vaak paste God zich aan bij het wereldbeeld dat mensen in een bepaalde tijd hadden. Nadat het volk was bevrijd uit de slavernij in Egypte, heeft God niet gesproken over miljarden jaren, maar sprak Hij over zes dagen. Dat was een beeld dat mensen en kinderen toen konden begrijpen.”

Wat hoopt u met uw boek te bereiken?
“Niet alleen is het boek een steun in de rug voor gelovigen, maar het is ook spannend om te zien hoe niet-gelovige collega’s erop reageren. Ik heb dit onderwerp aangepakt, zoals ik problemen in mijn eigen vakgebied ook benader. Ik hoop dat christenen en niet-christenen het boek ter hand nemen en dat ik met hen in gesprek kan raken.”

Klik hier om het boek van Jan van Bemmel te bekijken of te bestellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...
Vakanties
Hier adverteren?

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 

Misbruik tierde welig in zorgcentrum van voormalig geestelijk leider pinksterkerk

Een 'geestelijk leider' en een medewerkster/cliënte van de Jedidja Hoeve, een evangelisch zorgcentrum in Meerkerk, worden verdacht van ontucht van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Dagblad Trouw schrijft deze week over deze zaak.Aaldert van E. (77) kreeg twee jaar cel voor seksueel misbruik van bewoners. Deze week moest de Belgische Marjos H. zich voor de Rotterdamse rechter verantwoorden voor haar betrokkenheid bij door Van E. gepleegde ontucht. De omstreden en charismatische Van E., ooit leider van...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Refoschool Kootwijkerbroek waarschuwt voor naakte 'horrorclown'

Een naakte 'horrorclown' zou in de afgelopen dagen meerdere kinderen hebben lastiggevallen in Kootwijkerbroek. De reformatorische Rehobothschool in Kootwijkerbroek heeft een waarschuwingsmail verstuurd naar de ouders, meldt de Barneveldse Krant. Via Facebook schrijft een bezorgde ouder dat de horrorclown haar zoontje zondagmiddag tussen 14.15 en 14.45 uur in de tuin van het huis lastigviel. Volgens haar fietste de man op een vouwfiets, die hij in de sloot gooide. "Vervolgens verrichtte hij in de tuin, naakt, rare handelingen. Hij had blau...

Hoe dominee Otto Grevink Ruud Lubbers herinnert

Deze week overleed oud-premier Ruud Lubbers op 78-jarige leeftijd. Hij was de premier van de jeugd van dominee Otto Grevink. Op zijn weblog legt de 'internetpastor' van MijnKerk.nl uit hoe hij Lubbers herinnert.Grevink: "Na zijn minister-presidentschap herinner ik me Ruud Lubbers als een warm pleitbezorger voor vluchtelingen en het klimaat. (...) Wijsheid komt blijkbaar met de jaren, dacht ik dan. Of: als je niet meer in centrum van de macht staat, zie je soms beter hoe de wereld eraan toe is. Dan kun je je invloed alsnog gebruiken om d...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Coach Els: "Je kan stress niet altijd voorkomen"

“Gun jezelf momenten dat je niet online bent. Neem ook tijd om echt tot rust te komen in je relatie met God, een mooie plek om even te onthaasten en te ontstressen,” zegt Els Kleijwegt. Stress wordt steeds vaker volksziekte nummer één genoemd. Els geeft de cursus ‘Stress, de baas?!’ en beantwoordt een aantal vragen over omgaan met stress. Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van stress?“Vaak zie je dat er een combinatie is van verschillende factoren. Iedereen heeft te maken met st...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Schutter opent vuur op kerkgangers Dagestan

Een schutter heeft in de Zuid-Russische regio Dagestan het vuur geopend op kerkgangers die het Russische-orthodoxe volksfeest Maslenitsa (pannenkoekenfeest) vierden. Daardoor zijn zeker vijf vrouwen gedood en vijf personen gewond geraakt, meldt het ANP.Volgens een politiebron in de stad Kizliar waar de aanslag plaatsvond is de 22-jarige schutter door beveiligingsdiensten doodgeschoten. Hij was in het bezit van een jachtgeweer en een mes. Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de schietpartij opgeëist via Amaq, de persdien...

Doopplaats van Jezus bevrijd van mijnen

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft aan de Britse Halo-stichting, die wereldwijd mijnenvelden ruimt, eindelijk groen licht gegeven voor de volledige ontmijning van Qasr al-Yahud, meldt Kerknet. Volgens een overlevering is Qasr al-Yahud de authentieke plaats van de doop van Jezus. Dit gebied bevat zeven kerken en kloosters, onder meer een Grieks-orthodox klooster, en een kapel van de franciscanen. De Halo-stichting was al eerder actief in Qasr al-Yahud. In 2011 zorgde zij ervoor dat doopplaats langs een smal pad doorheen het...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...

Hoe je met zakken potgrond vervolgde christenen kunt helpen

Voor christenen in landen als Pakistan, Irak en Oeganda is het bijna onmogelijk om een Bijbel aan te schaffen. Om die reden startte Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) de jaarlijkse potgrondactie ‘Plant een Bijbel’. Christenen in Nederland kunnen met twee zakken potgrond vervolgde christenen helpen aan een Bijbel, vertelt Jan Dirk van Nifterik, directeur van HVC. Voor elke twee verkochte zakken potgrond kan HVC een Bijbel schenken aan een vervolgde christen. De potgrond kan tot 24 februari 2018 besteld worden via deze...