bidden

God

05 december 2017 door Refoweb.nl

Vijf uitspraken van ds. J. J. Tigchelaar over profetie

'Laatst werd ik uitgenodigd om mee te gaan naar een huissamenkomst waar ze ‘profetie’ zouden beoefenen. De reden daarvoor was dat er in Korinthe staat dat je je daar naar uit moet strekken. Kun je zoiets oefenen? En doe je dat dan in een besloten groep?,' dit vraagt een vragensteller zich af in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. J. J. Tigchelaar uit Putten geeft antwoord. We zetten een aantal uitspraken van de hervormde emeritus-predikant op een rij.

  • "De grote vraag is wat in het bijbels taalgebruik onder profetie moet worden verstaan. De gangbare gedachte bij profetie is dat het hierbij gaat om voorspelling van (zaken uit en gebeurtenissen in) de toekomst. Maar het woord profetie heeft in de Bijbel een diverse en ruimere betekenis."
  • "De woorden profetie en profeet hebben in het Nieuwe Testament meestal een andere betekenis gekregen. Het gaat dan om de nadere uitleg en toepassing van wat door God in Zijn Woord is geopenbaard. Deze vorm van profetie is geen nieuwe openbaring. Elke christen mag daarnaar zoeken en anderen in de gemeente daarmee helpen."
  • "Daarbij is controle door anderen nodig. Niemand kan op eigen gezag claimen de waarheid te spreken. Helaas zijn er veel voorbeelden van onjuist gebruik van de pretentie dat de Heere spreekt door een zogenoemde profeet. Dikwijls wordt dan iets door iemand als goddelijke wil geponeerd om een ander iets te laten doen of laten. We noemen dat manipulatie."
  • "Paulus schrijft aan de Korinthiërs (1. Kor.14:4) over de waarde van de profetie. Ze dient tot opbouw, vermaning en troost. En in vers 31: Opdat allen leren en allen bemoedigd worden. Uit alles blijkt dat het hier gaat in en om de gemeente. Anders dan bij het gebruik van tongentaal, die onbegrijpelijk en dus oncontroleerbaar is, moeten in de gemeente de profeten (uitleggers) hun uitspraken door anderen laten beoordelen (vs. 29)."
  • "Beoefening van de profetie vereist gebed en nauwkeurig onderzoek van wat door God in Zijn Woord is gegeven en dan de uitleg en toepassing daarvan voor de gemeente te vinden. In de geschiedenis van de kerk en de belijdenissen vinden we wat anderen voor ons al hebben gevonden en geprofeteerd."

Lees hier de volledige beantwoording van ds. J. J. Tigchelaar.

Lees ook: "Profetie is er niet voor een handjevol christenen" en Waarom profetie lijkt op een briefje uit de hemel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher