prestatiedruk

Dagelijks leven

05 december 2017 door Anil Kumar

Juist in het vrije Nederland is het soms onmogelijk om jezelf te zijn

Je kent het wel; het legendarische verhaal van de fictieve Wei Li die sinds haar 3e al gedrild wordt door haar Chinese ouders in één van de buitenwijken van Beijing. Een perfect schema dat met perfecte indelingen van Wei Li de perfecte Chinese badmintonster moet maken. We verbazen ons erover. Dat ouders dat doen...

PerspectieF, de ChristenUnie-jongeren, heeft een (inmiddels aangenomen, red.) motie ingediend op het partijcongres van de ChristenUnie die prestatiedruk aan de kaak moet stellen. Heus? Ja. De Nederlandse CU-jongeren komen met dit voorstel. En dat doen ze niet zonder reden. In Nederland is prestatiedruk een onderschat probleem. Van jongs af aan voelt mijn leven namelijk niet veel anders dan dat van Wei Li.

Mijn vader is van Indiase komaf. Een vluchteling om religieuze en economische redenen die via een Europese omweg uiteindelijk in Nederland belandde. Hij weet wat het is om uitgebuit te worden. Hij kent de keukenvloer van dat ene restaurant aan het Leidseplein in Amsterdam. Alle reden om voor zijn nageslacht een beter leven te maken.

Hij moest en zou van mij die perfecte zoon maken. Inhoudelijk was hij weinig op de hoogte van wat ik ondernam.

Maar geen ruimte voor tranentrekkende alinea's hoor. Hij is opgeklommen tot zelfstandig ondernemer in het pittoreske Waalwijk, waar hij een take-away in de avonduren runt, terwijl hij overdag zware handarbeid verricht in een fabriek. Maar toen zijn eerstgeboren zoon ter wereld kwam, had hij zijn culturele veren nog niet weten af te schudden.

Het leven wat ik moest gaan leiden, zou fundamenteel anders zijn dan het zijne. Dat zal hij gezworen hebben. In alles moest ik de beste zijn. Ik herinnerde me hoe mijn vader op bed kwam zitten, vlak nadat mijn moeder me voorgelezen had. Vele avonden kreeg ik te horen wat ik met mijn leven moest doen. Het werd uitgestippeld. Het allerbeste, allerhoogste, allersnelste.

Lang heb ik daarom het leven van mijn vader geleid. Weinig tijd voor vrienden, moeilijk met relaties toen ik jonger was, huiswerk als 'hobby' opgeven in de bekende vriendschapsboekjes en van een perfecte citoscore in groep 8 tot en met universiteit. Ruimte om te ontdekken wat ik zelf wilde en leuk vond, zat er weinig in.

Mijn moeder gunde me dat overigens best en probeerde waar mogelijk bij te sturen. Ik leef haar filosofie vandaag de dag. Een totaal andere kijk dan zielloos volledig opgaan in een zoektocht naar perfectie op school en werk. Nee, van haar mocht ik kind zijn. Maar de druk van mijn vader woog voor mij zwaarder.

Ik wilde hem zo graag tevreden zien. Nee, ik kon het moeilijk hebben als hij ontevreden was over mijn cijfers en als ik hem überhaupt op een manier teleurstelde. De consequenties kon ik goed voelen. Hij moest en zou van mij die perfecte zoon maken. Inhoudelijk was hij weinig op de hoogte van wat ik ondernam. Zolang het maar prestige en prestatie ademde.

Lange tijd heb ik tegen veel mensen ontkend dat ik eigenlijk voor mijn vader leefde. Dat ik eigenlijk alleen bezig was om zijn dromen waar te maken. Juist in een land waar we denken zo vrij te zijn, juist hier is het soms onmogelijk om jezelf te kunnen zijn.

Natuurlijk begrijp ik waarom mijn vader dacht zoals hij dacht. Natuurlijk voel ik met hem mee en wil ik niet hoeven slapen op keukenvloeren of moeten schuilen voor een IND. Maar in Nederland moet dat ook helemaal niet hoeven. We hebben hier kansen genoeg die we niet verzilveren.

Prestatiedruk is niet iets wat zich beperkt tot de legendarische verhalen over strenge Chinese ouders die perfecte badmintonners willen kweken.

Ons onderwijs en opvoeding loopt daarin nog ver achter. Geef mij maar het Scandinavisch onderwijs, waar de aandacht niet gericht is op cijfers en toetsen, maar op vaardigheden en ontwikkeling van elk kind - individueel en als groep. Geef mij maar een nieuwe jeugd om te ontdekken waar ik goed in ben.

Dat laatste is niet per se iets waar ik nog dagelijks mee worstel. Sinds ik op mijn 18e op mezelf ging wonen en studeren (aan een universiteit; dat dan weer wel), heb ik mezelf langzaam leren kennen. Ik heb mezelf leren aankijken in de spiegel, vaardigheden ontwikkeld, rust gevonden. Maar dat ging niet van de ene op de andere dag.

Voor veel kinderen in Nederland zal dat net zo zijn. Doe dat niet direct af als 'triest' of 'zielig'. Vaak zit er een hunkering naar erkenning of waardering achter. Geef zo'n kind vooral de ruimte om kind te zijn - als school, moeder of vader. Geef een kind de goede start die het nodig heeft. Gun het rust en ruimte om zijn of haar talenten te ontdekken.

Ik ben dus blij met de aandacht die PerspectieF vraagt voor dit onderwerp. Prestatiedruk is niet iets wat zich beperkt tot de legendarische verhalen over strenge Chinese ouders die perfecte badmintonners willen kweken. Het kan je buurjongen zijn.

Laten we samen werken aan een gezond onderwijs en gezonde opvoeding, waarin we kinderen de ruimte geven om kind te zijn. Om te ontdekken waar ze goed in zijn. En natuurlijk mogen ouders daarin hartstikke ambitieus zijn. En ja, zelfs streven naar excellentie. Maar dan in een vak, vaardigheid of talent waar het kind zich goed bij voelt.

Inmiddels ben ik 26, al een paar jaar afgestudeerd en heb ik afscheid genomen van de 'achiever' in me. Niks, perfectie. Gewoon mezelf leren zijn. Tegen mijn vader heb ik al 1,5 jaar niks gezegd. Om uiteenlopende redenen die ik niet altijd begrijp, zien we elkaar niet. Dat doet elke dag pijn en ik bid nog altijd voor verbetering. Ondanks dat hij dit waarschijnlijk niet zal lezen, zou ik tegen hem willen zeggen: papa, if you could see me now..

Anil Kumar is bestuursadviseur bij de gemeente Den Haag; politiek actief bij ChristenUnie en ondernemend in de samenleving en Indiase diaspora in Nederland.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland is overleden - en kon zich de hemel moeilijk voorstellen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland, Nico van Hasselt, is overleden op 93-jarige leeftijd. In een dodencel van de nazi’s zwoer Nico van Hasselt (92) zichzelf ooit een eed: ‘Als ik hier ooit uitkom, dien ik de rest van mijn leven als huisarts.’ En die belofte deed hij gestand. Ondanks zijn zeer hoge leeftijd bleef hij werkzaam als dokter in Amsterdam. Hij deed zelfs nog huisbezoeken. In een interview met De Nieuwe Koers vertelde de arts over zijn geloof ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. “In de dodencel aan d...

Israël zal leven!

Onlangs las ik dat het aantal Joodse mensen in Israël dat gelooft in de Heere Jezus, de Messias, inmiddels wordt geschat op rond de 30.000. Het zijn niet alleen de immigranten waardoor dat aantal stijgt, maar ook doordat mensen in Israël tot geloof komen. God werkt. Het zijn de ritselingen, die zullen uitlopen op Romeinen 11:26 – ‘En zo zal heel Israel zalig worden’. De profeet Ezechiël schrijft daar zo prachtig over in hoofdstuk 37. Ik ben er vast van overtuigd dat hij hier verwijst naar gebeurtenissen die zullen...
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Waarom God Zijn volk de opdracht gaf om de sabbat te houden

"In Deuteronomium 5:15 wordt de reden gegeven waarom God Zijn volk gebiedt de sabbat (rustdag) te houden, namelijk: omdat de Heere Zijn slavenvolk uit Egypte bevrijd heeft. Ik zie de link, de reden, niet in. Kunt u deze relatie met ons duidelijk maken?," aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. K. Terreehorst geeft antwoord."Het rusten op de sabbat is een gebod van de HEERE," antwoordt de hersteld hervormde kandidaat uit Apeldoorn. "Elke Israëliet moet zich daaraan houden. Men moch...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Baby Lisa genas van een ernstige huidaandoening

Baby Lisa wordt geboren met een ernstige huidaandoening, Collodion. Artsen zijn verbaasd dat de huid van baby Lisa binnen no-time geneest, schrijft Xpedition Glory. Bekijk het indrukwekkende verhaal van moeder Kim. Bekijk de video en klik hier voor meer fragmenten van Xpedition Glory:

Tommie Christiaan speelt Jezus in The Passion 2018

Tommie Christiaan en Glennis Grace vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de achtste editie van The Passion. Het muzikale paas-evenement vindt op donderdag 29 maart plaats in de Bijlmer. Zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower (Gertjan Mulder) vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus. Bert van Leeuwen zal verslag doen van de processie. Tommie Christiaan speelt Jezus. Deze namen werden gisteren onthuld door fans van The Passion via een livestream op Facebook. Bij Jinek werd bekendgemaakt dat Arjan Ede...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...

Kans op Oscar film over christenvervolging

De film ‘Watu Wote: All of us’, over het moedige antwoord van moslims in Kenia op de vervolging van christenen door Al-Shabaab maakt kans op een Oscar. De 22 minuten durende film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over passagiers tijdens een busreis naar Mandera, een klein stadje aan de grens met Somalië in het noordoosten van Kenia. In december 2015 werd hun bus aangevallen door leden van de terroristische organisatie al-Shabaab. Die hadden als doel de christelijke passagiers te scheiden van de moslims om hen t...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

SGP en ChristenUnie opnieuw bezorgd over positie eenverdieners

Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief flink meer belasting gaan betalen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. Politiek leiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) uiten hun bezorgdheid. -De meeste eenverdieners stemmen geen SGP, maar VVD-Er zijn net zoveel eenverdieners die D66 stemmen als SGP-In totaal zijn eenverdieners goed voor 20 zetels-Onder SGP stemmers is maar 20% eenverdiener...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...
Vakanties
Hier adverteren?

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Misbruik tierde welig in zorgcentrum van voormalig geestelijk leider pinksterkerk

Een 'geestelijk leider' en een medewerkster/cliënte van de Jedidja Hoeve, een evangelisch zorgcentrum in Meerkerk, worden verdacht van ontucht van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Dagblad Trouw schrijft deze week over deze zaak.Aaldert van E. (77) kreeg twee jaar cel voor seksueel misbruik van bewoners. Deze week moest de Belgische Marjos H. zich voor de Rotterdamse rechter verantwoorden voor haar betrokkenheid bij door Van E. gepleegde ontucht. De omstreden en charismatische Van E., ooit leider van...