civitas

Nieuws

05 december 2017 door Hendriëlle de Groot

Radicaal-katholieke jongeren verstoren herdenking Reformatie in Lyon

Een oecumenische viering die op 1 december werd gehouden in Lyon om vijfhonderd jaar Reformatie te herdenken, is ruw verstoord door jongeren, die de liederen overstemden door het proclameren van de slogan ‘Wees gegroet, Maria’, volgens La Croix. Het is niet de eerste keer dat een interreligieuze of oecumenische viering op deze manier wordt verstoord in Frankrijk.

Het thema van de dienst was ‘Van conflict naar vereniging, samen in hoop’. Jongens met kortgeknipte haren, in het donker gekleed, namen de eerste vier rijen in beslag. “Een van hen klom op een stoel om de deelnemers te bespotten. De deelnemers aan de oecumenische dialoog en zelfs kardinaal Barbarin kwamen naar hen toe om te vragen waarom ze daar waren. Maar het was alsof ze tegen een muur praatten,” vertelt theologe Régine Maire.

Ze hervatten de viering in een onderaardse gang van de kerk. Politieagenten waren inmiddels ter plaatse gekomen. Maar de jongeren waren al verdwenen.

In een verklaring op internet eist Institut Civitas de verantwoordelijkheid voor deze actie op. Dit is een jongerenorganisatie, die wordt beschouwd als ‘extreemrechts’ en ‘nationaal-katholiek’.

“De aanhangers van de jongerenbeweging onderbraken de oecumenische viering omdat ze het beschouwen als een belediging van God en Zijn kerk. Kardinaal Barbarin was aanwezig tijdens dit blasfemische circus, dat onder andere georganiseerd werd door protestantse pastors,” schrijft Alain Escada, voorzitter van Civitas. “Katholieke aanhangers kunnen dit schandaal niet ongestraft laten.”

De viering is uiteindelijk probleemloos voortgezet, toch overheersen bij Régine Maire de negatieve herinneringen. Ze noemt het ‘gewelddadig’. “Het is jammer, want het zou vredig en in eenheid moeten verlopen,” zegt ze.

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Half november verstoorden jongeren een conferentie-debat over relaties met moslims. Een katholieke priester, een protestantse theoloog en een imam namen deel. Tijdens de bijeenkomst zongeren jongeren het Ave Maria. In maart 2010 vond er een soortgelijk incident plaats, in de Notre Dame in Parijs.

Betrokkenen vinden het opvallend dat verstoringen zo goed zijn voorbereid en professioneel uitgevoerd en vragen zich af wat de juiste reactie is. De politie bellen, een aanklacht indienen of iedere vorm van publiciteit juist vermijden? Régine Marie hoopt dat de leden van de Franse Bisschoppenconferentie meedenken over oplossingen. “Want we zijn hier volledig door overrompeld.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher