Donald Trump

Palestijnen waarschuwen voor geweldsexplosie als Trump Jeruzalem erkent als Israëls hoofdstad

04-12-2017 door Jeffrey Schipper

Wijdverbreid klinken geruchten dat de Amerikaanse president Donald Trump een verenigd Jeruzalem ergens deze week officieel zal erkennen als hoofdstad van de staat Israël. De Palestijnse leiders waarschuwen er echter voor, dat als Trump een van deze stappen zet, dit een golf van terroristisch geweld zal ontketenen dat de hele wereld zal treffen, meldt Israël Today.

De Arabische Liga veroordeelde deze erkenning ook en waarschuwde dat dit olie op de vlammen van extremisme en geweld zou gooien. Hamas in de Gazastrook dreigde de 'Jeruzalem Intifada' te hervatten, omdat "dit besluit een aanval van de Verenigde Staten op de stad betekent en Israël legitimiteit over Jeruzalem zou geven." De minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië Ayman Safadi heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd voor "gevaarlijke consequenties" als het Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël. 

Zondag liet de adviseur en schoonzoon van de Amerikaanse president Jared Kushner nog weten dat Trump er nog niet uit is of hij Jeruzalem formeel gaat erkennen, voegt Elsevier toe. "Hij kijkt nog altijd naar een reeks verschillende feiten. En wanneer hij een besluit neemt, dan is hij degene die het wil vertellen, niet ik," aldus Kushner. Volgens de Wall Street Journal wil Trump de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem voorlopig uitstellen.

Na de Zesdaagse Oorlog in 1967 annexeerde Israël Oost-Jeruzalem, en riep het de hele stad uit tot hoofdstad. Maar de meeste landen, inclusief de VS, erkennen die annexatie niet. Daarom willen ze er hun ambassade niet vestigen.

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Palestijnen waarschuwen voor geweldsexplosie als Trump Jeruzalem erkent als Israëls hoofdstad
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!