Oxford University

Nieuws

04 december 2017 door NOS | Volkskrant

Onderzoekers ontdekken fragmenten vroeg-christelijk boek

De 'Eerste Openbaring van Jakobus' is een zeldzaam, vroeg-christelijk boek waarin Jezus' broer of neef Jakobus vertelt over het hiernamaals. Amerikaanse wetenschappers hebben fragmenten in het oorspronkelijke Grieks teruggevonden in Oxford (foto). Dit schrijven de NOS en de Volkskrant.

In de tekst spreekt Jezus met zijn broer Jacobus over zijn lijden en leer. Ook vertelt hij dat Jacobus later hetzelfde lot zal wachten. Na Jezus' dood leidde Jacobus een groep vroege christenen, die toen nog als een joodse sekte werd gezien. De Openbaring van Jakobus maakt deel uit van het zogeheten 'gnostische' christendom, een vroeg-christelijke stroming die stelt dat er in ieder mens een hemelse kern zit, die je door mystieke kennis moet zien te bereiken.

De Openbaring van Jakobus heeft nooit deel uitgemaakt van de kern van 27 boeken die steeds meer bisschoppen gingen erkennen als hét Nieuwe Testament. Daarom is er geen sprake van een Bijbelboek. Dat deze tekst eeuwen overleefde is een kwestie van geluk. Waarschijnlijk gaat het namelijk om een document uit de vijfde of zesde eeuw waarmee leerlingen schrijfles kregen. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher