Familie

God

04 december 2017 door Hetty Voogel

De kerk is meer dan een verzameling wandelende Facebookpagina's

De kerk is het lichaam van Christus, de leden zijn kinderen van God, bloedverwanten. Een kerk is one big happy family. Het is een entiteit, een lichaam dat onderling verbonden is met 'banden en pezen' (Kolossenzen 2:19).

Een familie, een gezin is ook een entiteit; bloedverwanten bij elkaar gehouden door een familieband.
Waaruit bestaat zo'n band die mensen verbindt?
Je krijgt een band met iemand als je een gezamenlijk verleden hebt, een gezamenlijke interesse, een gezamenlijke situatie. Kom onverwacht een Nederlander tegen in een ver buitenland en je voelt je verbonden. Loop iemand tegen het lijf die dezelfde hobby heeft en je bent het eerste uur niet uitgepraat.

Een familieband gaat daar bovenuit. Ook al heb je niet echt een persoonlijke klik met een broer of zus, het blijft toch familie. Ook al heb je hele andere interesses en zit je in hele verschillende situaties, waardoor je elkaar misschien maar weinig ziet, er blijft toch op een bepaalde manier een band. Je hoort bij elkaar, je bent deel van hetzelfde gezin. Als er een gezinslid weg valt, door overlijden of ruzie, is het net of er een arm of een been wordt geamputeerd. Er is leven mogelijk zonder arm of been, en je leert daar min of meer mee om te gaan, maar er blijft altijd een stuk missen wat er wel bijhoort en dat blijft pijnlijk.

Het kan aan mij liggen, maar ik heb soms de indruk dat we eerder een masker opzetten op zondag, dan dat we er een afdoen.

Hoe zit dat in de kerk? Welke banden houden ons bij elkaar in de kerk?
“Dit is mijn bloed, dit is Mijn lichaam, neem en eet,” zei Jezus. Wij zijn deel van Hem, hebben Zijn Geest, dat is wat ons bindt. We zijn door één Geest tot één lichaam gedoopt, staat er in 1 Korintiërs 12:13. Kom op een onverwachte plek een christen tegen en er is herkenning. Ga eens praten met een christen uit een hele andere kerkelijke richting en je zult merken dat er veel meer gemeenschappelijk is dan gedacht.

En toch mis ik nog wel eens dat 'thuisgevoel', dat familiegevoel, in een kerk. Ik heb ooit een preek gehoord waarin werd gezegd dat we in de kerk onszelf kunnen zijn, 'we kunnen onze maskers af zetten'. Het kan aan mij liggen, maar ik heb soms de indruk dat we eerder een masker opzetten op zondag, dan dat we er een afdoen. Hoeveel 'zondagchristenen' lopen er niet rond? Doordeweeks totaal niet bezig met hun geloof, maar op zondag strak in de lak naar de kerk.
Als we ons beter voor doen dan we zijn, als individu of als kerk, dan blijft er van dat familiegevoel niet veel over. Dan wordt de kerk meer een verzameling wandelende Facebookpagina's.

Gelukkig zit ik in een kerk waar mensen eerlijk durven te zijn. We zijn niet perfect, we hebben allemaal zo onze momenten waarop we niet schitteren, ons beste leven is niet altijd nu, en we hebben soms stevige vragen bij wat ons overkomt. Iedereen heeft dit soort momenten, maar als niemand dat weet van elkaar, dan denk je dat je gigantisch faalt als christen, of dat God jou in de steek heeft gelaten.

Als je er wel over kunt praten, dan blijkt dat je niet de enige bent. Dat is een enorme opluchting. Vervolgens blijkt dat er mensen om je heen komen staan om je vast te houden en te beschermen. Als je zelf het zicht op de hemel kwijt bent omdat alles je een beetje boven het hoofd groeit, dan zijn zij er om voor je te bidden. En als er iets heel moois is gebeurd, staan zij klaar om dat met je te vieren.

Als we ons beter voor doen dan we zijn, als individu of als kerk, dan blijft er van dat familiegevoel niet veel over.

Maar om je masker af te durven zetten, om je kwetsbaar op te durven stellen, moet je de ander kunnen vertrouwen. Ik denk dat dit het belangrijkste ingrediënt van een hechte (familie)band is: vertrouwen. Zonder vertrouwen durf je je niet open te stellen. Je bent dan alleen maar op je hoede voor die ander. Voor hun oordeel, voor hun verwijten, voor hun geroddel of hun gepest. Het meest logische is dat je dan jezelf beschermt en net doet alsof alles prima is. En als iedereen dat doet, dan heb je een kerk vol mensen die de uiterlijke schijn ophouden.

Hoe kan je gaan vertrouwen? Hoe kom je op dat punt dat je wel je masker af durft te zetten? Dat je wel iets durft te delen van hoe het echt zit?
Er is maar één manier: uitproberen. Je zult de moed moeten opbrengen om iets (kleins) van jezelf te delen met mensen waarvan je denkt dat ze te vertrouwen zijn, en dan kijken wat er gebeurt.
Ondertussen moet jijzelf ook te vertrouwen zijn. Hoe reageer jij als iemand iets over zichzelf verteld? Heb je meteen een waarde oordeel? Weet je meteen hoe iemand dat beter had kunnen aanpakken? Voel jij je geroepen om te zeggen wat de Bijbel ervan vindt? Of luister je en leef je mee? Vraag je wat je kunt doen en bid je zelf, privé, hiervoor?

Een gezamenlijk verleden, een gezamenlijke interesse, een gedeelde situatie en een gedeeld geloof scheppen een band. Maar de kwetsbare kern van iedere hechte (familie)band is vertrouwen.
Leer te vertrouwen en wees te vertrouwen.

Bezoek hier de weblog van Hetty Voogel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...

Ds. A. J. Post aan de slag in hervormd 't Harde

"We hebben het beroep vanuit de hervormde gemeente van 't Harde aangenomen. In vertrouwen op onze Hemelse Vader willen we deze weg gaan," laat ds. A. J. Post weten via Facebook. De predikant volgt in de Gelderse plaats ds. D. Dekker op. Dekker ging in 2016 met emeritaat. Post staat momenteel op de kansel in Nieuw-Beijerland, waar hij in 2011 voor het eerst aan de slag ging als gemeentepredikant. Op 't Harde luiden de klokken van de @HervGemElim!! Welkom dominee @AlfredPost! pic.twitter.com/8ZKdsGNapv &mdash...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting: