Open handen

God

04 december 2017 door Hans Eschbach, Bijbelwoord

Hoe kan ik Gods wil voor mijn leven ontdekken?

Deze vraag geeft aan dat je graag Gods wil voor je leven ontdekt en dat is prachtig. Natuurlijk is het niet altijd eenvoudig om te ontdekken wat Gods wil is. Toch zijn er een aantal dingen te noemen, die mij geholpen hebben om Gods wil voor mijn leven te ontdekken.

1. Wandel met God
De eerste Bijbeltekst die mij raakte was Genesis 5: 24: ‘En Henoch wandelde met God’. Ik ontdekte dat ik altijd en overal met God in contact kon komen. God leeft graag in relatie met jou!

2. Lees Zijn Woord
God spreekt door Zijn Woord. Het is Zijn ‘liefdesbrief’ aan ons. In de Bijbel vertelt God veel over het doel van ons leven. Het staat vol met goede levensadviezen.
Als ik de Bijbel lees, lees ik graag hardop. Op die manier ‘hoor’ ik wat God te zeggen heeft. Daarbij kies ik elke dag één vers, dat ik met me mee kan nemen de nieuwe dag in.
Spreuken 3: 6 zegt: ‘Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg.’ Leven met God is als een ontdekkingsreis. Psalm 119: 105: ‘Uw Woord is een lamp voor mijn voet.’ Dat is dus geen schijnwerper: stap voor stap ontdekken we meer van Gods wil voor ons leven.

3. Zoek raadgevers
Spreuken 11: 14: ‘Een keur van raadgevers brengt het volk tot bloei’. God gebruikt vaak mensen om je de weg te wijzen. Zoek daarom betrouwbare christenen in je omgeving, die je als mentor kunnen adviseren.

4. Volg het verlangen van je hart
God spreekt in de stilte van je hart. Hij legt er een diep verlangen in. Jij mag ontdekken wat dat precies inhoudt. Psalm 37: 4: ‘Zoek je geluk bij de Heer, Hij zal je geven wat je hart verlangt’.

5. Ontdek je gaven
1 Petrus 4: 10 zegt: ‘Laat ieder van u de gave die hij van God gekregen heeft, gebruiken om de anderen daarmee te helpen’. God houdt van je, heeft een plan voor je leven en geeft je daarbij de gaven die je nodig hebt. Ontdek ze en gebruik ze!

6. Luister
Dat heb ik moeten leren. Ik was gewend te bidden en dan ‘Amen’ te zeggen. Dan was ik klaar. Ik denk dat God wel eens geroepen heeft: ‘He, wil je nog antwoord?’ Maar dat hoorde ik niet meer. Ik was al weg. De oude Eli zei tegen Samuël (1 Sam. 3: 9): ‘Als Hij u roept, zeg dan: ‘Spreek Heer, want uw knecht luistert’. Eerlijk gezegd bad ik vaak: ‘Luister Heer, want uw knecht spreekt.’ In Joh. 10: 27 zegt Jezus: ‘Mijn schapen luisteren naar mijn stem, Ik ken ze en zij volg en Mij.’ Als je Gods wil wilt ontdekken, luister dan met aandacht!

7. Ontvang een bevestiging
Als je voor belangrijke beslissingen staat, wil God je soms bemoedigen met een teken. Gideon vroeg er zelfs om in Richteren 6: 17: ‘Heer, als U het bent die tot mij spreekt… geef me dan een teken’.

Zeven stappen
Ik heb zeven stappen genoemd die je kunnen helpen om Gods wil voor je leven te ontdekken. Er zijn er vast nog wel meer. Belangrijk is, dat de verschillende stappen elkaar versterken. Bijvoorbeeld: Jij hebt een verlangen in je hart om iets te doen; er is een Bijbeltekst die je aanspreekt om door te gaan; het past bij je gaven; mensen om je heen moedigen je aan; je ontvangt een bevestiging van God; je hebt vrede in je hart. Ik zou zeggen: Ga ervoor! Doe het ontspannen, wetende dat God van je houdt en met je mee gaat.

Bijbelwoord biedt een 100% gratis online Bijbelcursus aan. In 15 korte lessen leer je wat God door de Bijbel heen tot jou wil zeggen. Wil je meer vragen en antwoorden zien? Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher